Kalafior w orientalnych przyprawach

Kalafior w orientalnych przyprawach

Zdjęcie - Kalafior w orientalnych przyprawach - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kalafior w orientalnych przyprawach - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kalafior w orientalnych przyprawach - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kalafior w orientalnych przyprawach - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kalafior w orientalnych przyprawach - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kalafior w orientalnych przyprawach - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kalafior w orientalnych przyprawach - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kalafior w orientalnych przyprawach - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kalafior w orientalnych przyprawach - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kalafior w orientalnych przyprawach - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki

  • 450 g pomidorów w puszce krojonych
  • 400 g świeżego kalafiora
  • 100 g posiekanej cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju Kujawski papryka ostra, pomidory i bazylia
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka mieszanki curry
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • ¼ łyżeczki płatków chili
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie

Kalafior dzielimy na różyczki, płuczemy pod bieżącą wodą.

 

Piekarnik nagrzewamy do 180°C.

 

Na patelni rozgrzewamy olej Kujawski, dodajemy posiekaną cebulę, chwilę podsmażamy, aż zmięknie, dodajemy posiekany drobno czosnek oraz różyczki kalafiora, całość chwilę podsmażamy.

 

Do kalafiora dodajemy wszystkie przyprawy, mieszamy, następnie wlewamy pomidory z puszki, łączymy składniki i wstawiamy patelnię do nagrzanego piekarnika na ok. 30-40 min. W czasie pieczenia dwukrotnie mieszamy całość.

 

Kiedy kalafior stanie się miękki i rumiany danie jest gotowe. Przed podaniem oprószamy posiekaną natką pietruszki.

 

 

Przepis pochodzi z slodkikompromis.pl  

Kategorie przepisów