Kalafior w orientalnych przyprawach
Składniki
- 450 g pomidorów w puszce krojonych
- 400 g świeżego kalafiora
- 100 g posiekanej cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju Kujawski papryka ostra, pomidory i bazylia
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka mieszanki curry
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- ¼ łyżeczki płatków chili
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie
Kalafior dzielimy na różyczki, płuczemy pod bieżącą wodą.
Piekarnik nagrzewamy do 180°C.
Na patelni rozgrzewamy olej Kujawski, dodajemy posiekaną cebulę, chwilę podsmażamy, aż zmięknie, dodajemy posiekany drobno czosnek oraz różyczki kalafiora, całość chwilę podsmażamy.
Do kalafiora dodajemy wszystkie przyprawy, mieszamy, następnie wlewamy pomidory z puszki, łączymy składniki i wstawiamy patelnię do nagrzanego piekarnika na ok. 30-40 min. W czasie pieczenia dwukrotnie mieszamy całość.
Kiedy kalafior stanie się miękki i rumiany danie jest gotowe. Przed podaniem oprószamy posiekaną natką pietruszki.
Przepis pochodzi z slodkikompromis.pl