Ciasto z jabłkami, orzechami i cynamonem / Ciasto Wiewiórka
Cynamonowe ciasto z jabłkami i bakaliami o wdzięcznej, typowo jesiennej nazwie: ciasto Wiewiórka.
Przepis na ciasto z jabłkami jest banalnie prosty, nie słyszałam, żeby kiedykolwiek wyszedł komuś zakalec;)
Potrzebujesz 15 minut, aby je przygotować, następnie wstawiasz do pieca na 50 minut i gotowe.
Od weekendu piękę je już drugi raz, a dziś dopiero wtorek;) Wiewiórka jest ciastem dość wilgotnym, najeżonym bakaliami i jabłkami. Ciasto kwalifikuje się do kategorii tych zwykłych, natomiast udekorowane polewą czekoladową i orzchami pekan od razu staje się bardziej „odświętne”. ?
Składniki:
- 4 jaja
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/3 szklnaki oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1 szklanka cukru
- garść posiekanych orzechów i rodzynek
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- 4 -5 jabłek
Przygotowanie:
Jabłka kroimy na małe kawałki. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni, funkcja grzania to góra i doł. Jaja ubijamy z cukrem na puszystą masę. Porcjami dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą oraz cynamonem. Miksujemy na najmniejszych obrotach. Następnie małym strumieniem dolewamy olej. Miksujemy krótko do połączenia się składników. Na koniec dodajemy kawałki jabłek, orzechy i rodzynki. Wszystko dokładnie mieszamy.
Gotową masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. W moim przypadku to tortownica o średnicy 23 cm. Ciasto pieczemy około 60 minut. ( przed wyjęciem z pieca sprawdzamy patyczkiem czy jest już upieczone)