Polędwica w sosie śmietanowym z cebulą
W sosie śmietanowym wegańskim, rzecz jasna - jeśli jesteśmy bezmleczni z tej lub innej przyczyny. My już właściwie nie jesteśmy, zwłaszcza wtedy, gdy ćwierć szklanki krowiej śmietanki rozprasza się po garnku na kilka porcji dania, więc dolewam zwykłej trzydziestki. Tak przyrządzone mięcho jest jednym z ulubionych terNinatora. Na pierwszym miejscu nadal grillowany sznycel. No i git.
Należy mieć:
polędwicę wieprzową
małą cebulę
łyżkę musztardy sarepskiej
ząbek czosnku (roztarty) lub czosnek suszony
do posypania: sól, pieprz, tymianek, majeranek - niezbyt obficie
masło klarowane do smażenia
śmietankę wegańską lub krowią 30% do sosu - do smaku, ok. 50 ml
Mięso pokroić na grube plastry, lekko rozgnieść je ręką, posypać przyprawami i odstawić na 30 minut. Przełożyć na drugą stronę, znów posypać przyprawami oraz posmarować musztardą, odstawić na pół godziny. Rozgrzać masło, smażyć mięso najpierw od strony musztardy, przekręcić, dodać drobno posiekaną cebulę. Jak się wszystko usmaży, podlać wodą i dusić powoli pod przykryciem ok. 35 minut, a następnie wlać śmietankę i jeszcze kilka minut pogotować. Podawać z ulubionymi dodatkami, np. pieczonymi ziemniakami i surówką coleslaw etc.