Pasztet z fasoli i suszonych pomidorów

Zdjęcie - Pasztet z fasoli i suszonych pomidorów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
W kuchni duże zmiany,a to za sprawą jesieni. Lekkie sałatki powoli zastępuję czymś bardziej pożywnym i aromatycznym. Tym razem padło na pasztet. I pomyśleć, że jeszcze całkiem niedawno warzywne pasztety były nam całkiem obce. Mój mąż zajadał się pasztetami mięsnymi gdy jeszcze mieszkaliśmy ze Francji, ale od dłuższego już czasu w naszej diecie dokonują się ciągłe zmiany. To co kiedyś wydawało się niemożliwe, dziś staje się naszą rzeczywistością. Odżywiamy się racjonalnie więc w naszej diecie znajduje się także mięso, które jemy 2 razy w tygodniu. Podstawą są jednak warzywa i coraz częściej doceniamy dietę roślinną. Takie wege pasztety są genialne. Nadają się na obiad czy kolację, można je też zabrać ze sobą do pracy. Kto jeszcze nie upiekł takiego pasztetu to czas to zmienić.
Zdjęcie - Pasztet z fasoli i suszonych pomidorów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Pasztet z fasoli i suszonych pomidorów składniki:
  • 500 g białej fasoli
  • 1/2 słoiczka puszonych pomidorów w zalewie
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oleju z pomidorów
  • 0,5 łyżeczki tymianku
  • 0,5 łyżeczki oregano
  • 0,5 łyżeczki kurkumy
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielski
  • sól, pieprz
  • szczypta chilli

wykonanie: Fasole należy namoczyć w zimnej wodzie na całą noc. Rano odlewamy całą wodę, przepłukujemy fasole pod bieżącą wodą, nalewamy nowej wody, w której gotujemy fasole do miękkości. Fasole gotujemy wraz z listkiem laurowym i zielem angielski. Po ugotowaniu fasolę odcedzamy, wyjmujemy liście laurowe i ziele angielskie. Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulkę. Gdy się zeszkli dodajemy do niej posiekany czosnek i kurkumę. Smażymy razem najwyżej pół minuty i ściągamy z ognia. Fasolę, pomidory, cebulkę z czosnkiem oraz oliwę z pomidorów miksujemy na gładka masę. Dodajemy przyprawy oraz solimy i pieprzymy do smaku. Gotową masę przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Masę należny dobrze docisnąć aby się pasztet po upieczeniu nie rozpadał w trakcie krojenia. Pieczemy w temperaturze 10 stopni C przez około 50 minut.

Przepisy z tych kategorii

Sałatka z kaszy gryczanej, pieczarek i papryki

Sałatka z kaszy gryczanej, pie…

figmara figmara
figowe smaki

Orientalna zupa kalafiorowa
2

Orientalna zupa kalafiorowa

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Pieczone warzywa z sosem bazyliowym

Pieczone warzywa z sosem bazyl…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Pierogi z rydzami i niepaloną kaszą gryczaną. Fragment

Pierogi z rydzami i niepaloną…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Sałatka z buraków i zielonego groszku
1

Sałatka z buraków i zielonego…

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Pierogi ze szpinakiem i fetą
2

Pierogi ze szpinakiem i fetą

Beti Beti
kruche babeczki

Przepisy z tych kategorii

Przepyszny pasztet rybny

Przepyszny pasztet rybny

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Doskonały pasztet z wołowiną i wędzonym boczkiem
1

Doskonały pasztet z wołowiną i…

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

Pasztet warzywny

Pasztet warzywny

Kujawski Kujawski
Wielkanoc z Kujawskim

Pikantny pasztet z marchewki i soczewicy

Pikantny pasztet z marchewki i…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Pasztet z pieczonych marchewek

Pasztet z pieczonych marchewek

Karolka Karolka
Przysmaki Karolki

Wegański bezglutenowy pasztet z warzyw i soczewicy
2

Wegański bezglutenowy pasztet…

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika