Pasztet z fasoli i suszonych pomidorów

Zdjęcie - Pasztet z fasoli i suszonych pomidorów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
W kuchni duże zmiany,a to za sprawą jesieni. Lekkie sałatki powoli zastępuję czymś bardziej pożywnym i aromatycznym. Tym razem padło na pasztet. I pomyśleć, że jeszcze całkiem niedawno warzywne pasztety były nam całkiem obce. Mój mąż zajadał się pasztetami mięsnymi gdy jeszcze mieszkaliśmy ze Francji, ale od dłuższego już czasu w naszej diecie dokonują się ciągłe zmiany. To co kiedyś wydawało się niemożliwe, dziś staje się naszą rzeczywistością. Odżywiamy się racjonalnie więc w naszej diecie znajduje się także mięso, które jemy 2 razy w tygodniu. Podstawą są jednak warzywa i coraz częściej doceniamy dietę roślinną. Takie wege pasztety są genialne. Nadają się na obiad czy kolację, można je też zabrać ze sobą do pracy. Kto jeszcze nie upiekł takiego pasztetu to czas to zmienić.
Zdjęcie - Pasztet z fasoli i suszonych pomidorów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Pasztet z fasoli i suszonych pomidorów składniki:
  • 500 g białej fasoli
  • 1/2 słoiczka puszonych pomidorów w zalewie
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oleju z pomidorów
  • 0,5 łyżeczki tymianku
  • 0,5 łyżeczki oregano
  • 0,5 łyżeczki kurkumy
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielski
  • sól, pieprz
  • szczypta chilli

wykonanie: Fasole należy namoczyć w zimnej wodzie na całą noc. Rano odlewamy całą wodę, przepłukujemy fasole pod bieżącą wodą, nalewamy nowej wody, w której gotujemy fasole do miękkości. Fasole gotujemy wraz z listkiem laurowym i zielem angielski. Po ugotowaniu fasolę odcedzamy, wyjmujemy liście laurowe i ziele angielskie. Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulkę. Gdy się zeszkli dodajemy do niej posiekany czosnek i kurkumę. Smażymy razem najwyżej pół minuty i ściągamy z ognia. Fasolę, pomidory, cebulkę z czosnkiem oraz oliwę z pomidorów miksujemy na gładka masę. Dodajemy przyprawy oraz solimy i pieprzymy do smaku. Gotową masę przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Masę należny dobrze docisnąć aby się pasztet po upieczeniu nie rozpadał w trakcie krojenia. Pieczemy w temperaturze 10 stopni C przez około 50 minut.

Przepisy z tych kategorii

Pasztet z dynii
1

Pasztet z dynii

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Wegetariański pasztet z pieczoną dynią
1

Wegetariański pasztet z pieczo…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Pasztet z dyni
1

Pasztet z dyni

Karolka Karolka
Przysmaki Karolki

Pasztet z pestek dyni i soczewicy
1

Pasztet z pestek dyni i soczew…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Domowy pasztet wieprzowo-drobiowy ze słoika

Domowy pasztet wieprzowo-drobi…

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

Wielkanocny pasztet z białej fasoli z jajem
1

Wielkanocny pasztet z białej f…

kulinarne_podroze kulinarne_podroze
Kulinarne podróże

Przepisy z tych kategorii

Pieczona dynia z pomidorkami koktajlowymi
1

Pieczona dynia z pomidorkami k…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Smażone filety śledziowe w sosie ze świeżych pomidorów
2

Smażone filety śledziowe w sos…

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

Spaghetti z sosem z pieczonych pomidorów i dyni
2

Spaghetti z sosem z pieczonych…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Sałatka z pieczoną dynią
2

Sałatka z pieczoną dynią

Samantha Samantha
kulinarny blog samanthy

Leczo z habanero
1

Leczo z habanero

Kardamonovy Kardamonovy
Kardamonovy

Grzyby duszone w pomidorach

Grzyby duszone w pomidorach

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna