Pasztet z fasoli i suszonych pomidorów

Zdjęcie - Pasztet z fasoli i suszonych pomidorów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
W kuchni duże zmiany,a to za sprawą jesieni. Lekkie sałatki powoli zastępuję czymś bardziej pożywnym i aromatycznym. Tym razem padło na pasztet. I pomyśleć, że jeszcze całkiem niedawno warzywne pasztety były nam całkiem obce. Mój mąż zajadał się pasztetami mięsnymi gdy jeszcze mieszkaliśmy ze Francji, ale od dłuższego już czasu w naszej diecie dokonują się ciągłe zmiany. To co kiedyś wydawało się niemożliwe, dziś staje się naszą rzeczywistością. Odżywiamy się racjonalnie więc w naszej diecie znajduje się także mięso, które jemy 2 razy w tygodniu. Podstawą są jednak warzywa i coraz częściej doceniamy dietę roślinną. Takie wege pasztety są genialne. Nadają się na obiad czy kolację, można je też zabrać ze sobą do pracy. Kto jeszcze nie upiekł takiego pasztetu to czas to zmienić.
Zdjęcie - Pasztet z fasoli i suszonych pomidorów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Pasztet z fasoli i suszonych pomidorów składniki:
  • 500 g białej fasoli
  • 1/2 słoiczka puszonych pomidorów w zalewie
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oleju z pomidorów
  • 0,5 łyżeczki tymianku
  • 0,5 łyżeczki oregano
  • 0,5 łyżeczki kurkumy
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielski
  • sól, pieprz
  • szczypta chilli

wykonanie: Fasole należy namoczyć w zimnej wodzie na całą noc. Rano odlewamy całą wodę, przepłukujemy fasole pod bieżącą wodą, nalewamy nowej wody, w której gotujemy fasole do miękkości. Fasole gotujemy wraz z listkiem laurowym i zielem angielski. Po ugotowaniu fasolę odcedzamy, wyjmujemy liście laurowe i ziele angielskie. Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulkę. Gdy się zeszkli dodajemy do niej posiekany czosnek i kurkumę. Smażymy razem najwyżej pół minuty i ściągamy z ognia. Fasolę, pomidory, cebulkę z czosnkiem oraz oliwę z pomidorów miksujemy na gładka masę. Dodajemy przyprawy oraz solimy i pieprzymy do smaku. Gotową masę przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Masę należny dobrze docisnąć aby się pasztet po upieczeniu nie rozpadał w trakcie krojenia. Pieczemy w temperaturze 10 stopni C przez około 50 minut.

Przepisy z tych kategorii

Ciasto czekoladowo bananowe
1

Ciasto czekoladowo bananowe

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Ciasto z rabarbarem i migdałową kruszonką
2

Ciasto z rabarbarem i migdałow…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Pastiera Napoletana - neapolitański placek z nadzieniem z pszenicy i ricotty
1

Pastiera Napoletana - neapolit…

food² food²
Food Square

Szarlotka żurawinowa
1

Szarlotka żurawinowa

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Kiszona czerwona kapusta - wersja uproszczona
2

Kiszona czerwona kapusta - wer…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Pasztet z fasoli mung i pieczonych warzyw
1

Pasztet z fasoli mung i pieczo…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Przepisy z tych kategorii

Curry z kalafiorem i ciecierzycą

Curry z kalafiorem i ciecierzy…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Suszone pomidory w oleju
1

Suszone pomidory w oleju

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Pasty kanapkowe

Pasty kanapkowe

Karolka Karolka
Przysmaki Karolki

Sałatka z pomidora, ogórka kiszonego, kiełków fasoli mung i fety

Sałatka z pomidora, ogórka kis…

figmara figmara
figowe smaki

Szakszuka z pomidorami, papryką i kiełbasą
1

Szakszuka z pomidorami, papryk…

Kujawski Kujawski
Wielkanoc z Kujawskim

Jajka faszerowane curry

Jajka faszerowane curry

Kujawski Kujawski
Wielkanoc z Kujawskim