Jak wiecie jestem ogromną wielbicielką Latte z mnóstwem puszystej pianki , jak również słodkiego cappuccino , dlatego ciacho o tym smaku musiało zagościc u mnie w kuchni. Zrobiłam raz , drugi , trzeci – za każdym razem znikało w tempie błyskawicznym i do tego stopnia posmakowało rodzince , ze teraz jest to jedno z tych ciast , które najczęściej goszczą u mnie w domu – czy to na rodzinnych imprezach czy na osłodę szarych dni.
Już dawno nie piekłam ciasta kruchego, więc postanowiłam upiec ciasto z owocami i budyniem. Na tej stronie znalazłam przepis na ciasto z dodatkiem jagód. Ja postanowiłam je upiec z czerwonymi porzeczkami. Niesamowicie kruche ciasto ze wspaniałą kokosową kruszonką na wierzchu.
Jest łatwa do zrobienia, a najfajniejsze w niej jest to, że można ją przygotować znacznie wcześniej (nawet poprzedniego dnia) i po prostu przetrzymać w lodówce.
Tym razem postanowiłam upiec sernik z ananasami. Już dawno nie jadłam tak pysznego sernika. Niesamowicie delikatny, puszysty, nie za słodki, po prostu idealny pod każdym względem.
Nuta różana jest ledwo wyczuwalna, delikatna, tak samo skórka z limonki, dodana głównie do ożywienia i delikatnego przełamania słodkiego smaku. Owoce celowo wybrałam takie kwaśno-słodkie, w sezonie letnim pokuszę się o maliny - będą idelanie pasowały do takiego sernika.
Babeczki wyglądają cudnie, w pracy ponoć zrobiły furorę, i odezwały się niezadowolone głosy, że nie ma szans na dokładkę. Mam już zamówienie na kolejne ciasto
Czy naleśniki śniadaniowe muszą być zwyczajne? Nie! W bardzo prosty sposób można je urozmaicić. Wystarczy dodać pyszne kakao i wiórki kokosowe, posypać cukrem pudrem i dodać owoce sezonowe. Wspaniałe śniadanie gwarantowane. Polecam szczególnie dla dzieci.
Dziś pokazuję Wam jedno z moich ulubionych propozycji śniadaniowych, czyli gofry! Gofry są dobre na wszystko, w szczególności jeśli korzysta się z tak bezbłędnego przepisu jaki podał w swojej książce Michel Roux.
Jeśli lubicie makaroniki kokosowe, czyli popularne kokosanki, to te ciasteczka też będą Wam smakować :)! To wariacja na wykorzystanie białek przy braku wystarczającej ilości wiórków kokosowych na zwykłe kokosanki ;)! Makaroniki są słodkie, chrupiące i pyszne….i oczywiście uzależniają ;)!
Ostatnio tak mnie naszło, że narobiłam ich całą wielką blachę wymyślając przy tym coraz to inne smaki.
Były o smaku twixa … były pączkowe … były czekoladowe z karmelem … bananowe i te – czekoladowe z kokosem , białą czekoladą i prażonymi płatkami migdałów.
Poniższy przepis jest jednym z najprostszych. Zawiera tylko cztery składniki, które zazwyczaj zawsze są w domu, a wypiek nie ma szansy się nie udać. W sam raz, gdy odwiedzą Cię niespodziewani znajomi i chcesz coś podać do filiżanki kawy lub herbaty.