Czekoladowe muffinki z kokosem i prażonymi migdałami
- SKŁADNIKI
- ( 12 szt )
- * mąka pszenna - 1,5 szkl
- * jajko - 3 szt
- * proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
- * kokos - 3 łyżki
- * cukier - 0,5 szkl
- * olej - 0,5 szkl
- * mleko - 0,5 szkl
- * czekolada mleczna - 150 g
- DODATKOWO :
- * płatki migdałów + kokos
- * polewa z białej czekolady
Dawno nie muffinkowałam!
Ostatnio tak mnie naszło , że narobiłam ich całą wielką blachę wymyślając przy tym coraz to inne smaki.
Były o smaku twixa … były pączkowe … były czekoladowe z karmelem … bananowe i te – czekoladowe z kokosem , białą czekoladą i prażonymi płatkami migdałów.
Muffinki jak to muffinki robi się je niesamowicie szybko i tak naprawdę już po 30 minutach możemy cieszyć się smakiem wspaniałych słodkości.
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia.
Dodajemy cukier , kokos i wbijamy jajka.
Wszystko razem dokładnie miksujemy wlewając powoli olej i po odrobinie mleka.
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej , dodajemy do masy i dokładnie mieszamy – ciasto powinno miec konsystencję śmietany / budyniu.
Wkładamy do foremek na muffinki ( ja używamy silikonowych ) do 3/4 wysokości.
Pieczemy ok. 20 25 / 180C.
Po lekkim ostudzeniu obficie polewamy białą czekoladą i posypujemy podprażonymi płatkami migdałów i kokosem.
Zajadamy!
Smacznego!