Czekoladowe muffinki z kokosem i prażonymi migdałami

Czekoladowe muffinki z kokosem i prażonymi migdałami
  • SKŁADNIKI
  • ( 12 szt )
  • * mąka pszenna - 1,5 szkl
  • * jajko - 3 szt
  • * proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • * kokos - 3 łyżki
  • * cukier - 0,5 szkl
  • * olej - 0,5 szkl
  • * mleko - 0,5 szkl
  • * czekolada mleczna - 150 g
  • DODATKOWO :
  • * płatki migdałów + kokos
  • * polewa z białej czekolady

 

Dawno nie muffinkowałam!

Ostatnio tak mnie naszło , że narobiłam ich całą wielką blachę wymyślając przy tym coraz to inne smaki.

Były o smaku twixa … były pączkowe … były czekoladowe z karmelem … bananowe i te – czekoladowe z kokosem , białą czekoladą i prażonymi płatkami migdałów.

Muffinki jak to muffinki robi się je niesamowicie szybko i tak naprawdę już po 30 minutach możemy cieszyć się smakiem wspaniałych słodkości.

Zdjęcie - Czekoladowe muffinki z kokosem i prażonymi migdałami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia.

Dodajemy cukier , kokos i wbijamy jajka.

Wszystko razem dokładnie miksujemy wlewając powoli olej i po odrobinie mleka.

Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej , dodajemy do masy i dokładnie mieszamy – ciasto powinno  miec konsystencję śmietany / budyniu.

Wkładamy do foremek na muffinki ( ja używamy silikonowych ) do 3/4 wysokości.

Pieczemy ok. 20 25 / 180C.

Po lekkim ostudzeniu obficie polewamy białą czekoladą i posypujemy podprażonymi płatkami migdałów i kokosem.

Zajadamy!

Smacznego!

Zdjęcie - Czekoladowe muffinki z kokosem i prażonymi migdałami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Kategorie przepisów