Kruche ciasto z budyniem, czerwoną porzeczką i kokosową kruszonką
Już dawno nie piekłam ciasta kruchego, więc postanowiłam upiec ciasto z owocami i budyniem. Na tej stronie znalazłam przepis na ciasto z dodatkiem jagód. Ja postanowiłam je upiec z czerwonymi porzeczkami. Niesamowicie kruche ciasto ze wspaniałą kokosową kruszonką na wierzchu. Po prostu pycha! Polecam :-)
Przepis na blaszkę o wymiarach 25 x 35
Składniki na ciasto:
2 szklanki maki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
¾ szklanki brązowego cukru
3 żółtka
1 łyżka śmietany18%
180 g zimnego masła lub margaryny
Składniki na masę budyniową:
2 budynie śmietankowe lub waniliowe
Ilość cukru podana na opakowaniach ( u mnie dwie łyżki)
600 ml mleka
Składniki na kokosową kruszonkę:
120 g masła lub margaryny
¾ szklanki mąki pszennej
100 g wiórków kokosowych
½ szklanki cukru
16 g cukru waniliowego
300 g dowolnych owoców ( dałam mrożoną czerwoną porzeczkę)
Sposób wykonania ciasta:
Mąkę zmieszać z brązowym cukrem, proszkiem do pieczenia, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto zawinąć w folię i włożyć na 1 godzinę do lodówki.
Przygotować budyń: Z podanych składników ugotować budyń i pozostawić pod przykryciem żeby się nie utworzył kożuch.
Przygotować kruszonkę: Masło lub margarynę rozpuścić na małym ogniu, schłodzić, dodać pozostałe składniki i wymieszać do momentu aż składniki się połączą i utworzy się kruszonka.
Schłodzone ciasto rozwałkować na placek o wielkości blachy i przełożyć do wyłożonej papierem formy.
Blachę z ciastem wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 12 – 15 minut w temperaturze 180 stopni C. Na upieczony spód wyłożyć owoce. Jeżeli są mrożone, nie ma potrzeby ich wcześniejszego rozmrażania. Na owoce położyć budyń i całość posypać kruszonką.
Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 35 minut w temperaturze 175 stopni C. Smacznego :-)