Gofry

Gofry

Zdjęcie - Gofry - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Wreszcie wiosennie na blogu. Prognozują, że zima już do nas nie wróci.. i oby to się spełniło :) Dziś pokazuję Wam jedno z moich ulubionych propozycji śniadaniowych, czyli gofry! Gofry są dobre na wszystko, w szczególności jeśli korzysta się z tak bezbłędnego przepisu jaki podał w swojej książce Michel Roux.

Zdjęcie - Gofry - Przepisy kulinarne ze zdjęciami / przepis M. Roux/
- 160 g mąki - 15 g drobnego cukru - szczypta cukru (do ubicia piany) - szczypta soli - 50 g stopionego masła - 2 jajka (żółtka i białka oddzielnie) - 270 ml mleka - kilka kropli esencji waniliowej
Do miski wsypujemy mąkę, cukier, sól, stopione masło, żółtka i jedną trzecią mleka. Mieszamy aż składniki się połączą i powstanie gładka masa. Cały czas mieszając dodajemy stopniowo resztę mleka i esencje waniliową. Gdy ciasto będzie jednolite przykrywamy miskę folia spożywczą i odstawiamy. Białka ubijamy ze szczyptą cukru na gęstą ale nie zbyt sztywną pianę. Delikatnie mieszamy ją z ciastem (nie mikserem!). Gofrownicę rozgrzewamy, smarujemy miękkim masłem lub olejem roślinnym. Nakładamy ciasto – tyle aby wypełnić formę – i pieczemy 3-4 minuty. Smacznego!


Zdjęcie - Gofry - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Gofry - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku i twitterze
______________________________♥____________________________

Kategorie przepisów