Makaroniki migdałowo-kokosowe
Jeśli lubicie makaroniki kokosowe, czyli popularne kokosanki, to te ciasteczka też będą Wam smakować :)! To wariacja na wykorzystanie białek przy braku wystarczającej ilości wiórków kokosowych na zwykłe kokosanki ;)! Makaroniki są słodkie, chrupiące i pyszne….i oczywiście uzależniają ;)!
Makaroniki migdałowo-kokosoweSkładniki:
- 180 g mielonych migdałów
- 120 g płatków kokosowych
- 2 białka
- 150-200 g cukru
- 1 łyżeczka olejku migdałowego
- otarta skórka z 1 cytryny
- płatki migdałowe do posypania
1. Płatki kokosowe stostować na suchej patelni teflonowej i odstawić do wystygnięcia.
2. Białka ubić z dodatkiem olejku migdałowego, a następnie dosypywać do nich po trochu cukru cały czas miksując. Do zmiksowanych białek dodać mielone migdały, stostowane wiórki, otartą skórkę z cytryny i wszystko delikatnie wymieszać.
3. Formować z masy kulki-używając łyżki- spłaszczać je i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu posypać płatki migdałowe. Piec w temperaturze 150 stopni (gaz 2) około 25 minut.
Smacznego :-)
Drukuj / PDF