Sernik z ananasami
To już mój kolejny ( i nie ostatni) wypiek z książki „Serniki szarlotki, makowce” Biblioteczki Poradnika Domowego. Tym razem postanowiłam upiec sernik z ananasami. Już dawno nie jadłam tak pysznego sernika. Niesamowicie delikatny, puszysty, nie za słodki, po prostu idealny pod każdym względem. W oryginalnej wersji jest bez polewy. Przepis na dużą blachę ciasta.
Składniki na ciasto:
1 szklanka mąki pszennej
½ szklanka mąki ziemniaczanej
½ szklanki cukru pudru
150 g masła lub margaryny
2 jaja
½ łyżeczki soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania blachy
1 cukier waniliowy
Składniki na masę serową:
1 kg białego sera, trzykrotnie zmielonego
2 budynie śmietankowe lub waniliowe
2 i 1/3 szklanki cukru pudru
2 szklanki śmietanki kremówki 30 %
8 jaj szczypta soli
puszka ananasa
Składniki na polewę czekoladową:
3 łyżki mleka
3 łyżki masła lub margaryny
3 łyżki kakao
1 szklanka cukru pudru
Sposób wykonania ciasta:
Z podanych składników zagnieść ciasto a następnie równomiernie rozprowadzić na wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą blaszce.
Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 12 – 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Przygotować masę serową:
Ananasy odsączyć z soku i pokroić w kostkę W jednym naczyniu ubić śmietanę kremówkę. Białka oddzielić od żółtek. W drugim naczyniu żółtka utrzeć z cukrem pudrem do białości. Nie przerywając ucierania dodać proszek budyniowy, sól, ubitą śmietankę i stopniowo zmielony ser i pokrojonego ananasa. Białka ubić na sztywną pianę i połączyć i dodać do masy serowej. Delikatnie wymieszać. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 1 godzinę 10 minut w temperaturze 180 stopni C. Po upieczeniu piekarnik wyłączyć i potrzymać jeszcze przez kolejne 10 minut sernik przy uchylonych drzwiczkach.
Przygotować polewę czekoladową.
Masło rozpuścić na małym ogniu, dodać mleko , kakao i cukier poder. Całość mieszać do momentu aż wszystkie składniki się ze sobą połączą. Gorącą polewą polać wystudzony sernik.
Po wystudzeniu sernik przechowywać w lodówce. Smacznego :-)