Sernik z ananasami

To już mój kolejny ( i nie ostatni) wypiek z książki „Serniki szarlotki, makowce” Biblioteczki Poradnika Domowego. Tym razem postanowiłam upiec sernik z ananasami. Już dawno nie jadłam tak pysznego sernika. Niesamowicie delikatny, puszysty, nie za słodki, po prostu idealny pod każdym względem. W oryginalnej wersji jest bez polewy. Przepis na dużą blachę ciasta.
Zdjęcie - Sernik z ananasami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki na ciasto:

1 szklanka mąki pszennej

½ szklanka mąki ziemniaczanej

½ szklanki cukru pudru

150 g masła lub margaryny

2 jaja

½ łyżeczki soli

1 łyżeczka proszku do pieczenia

tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania blachy

1 cukier waniliowy


Składniki na masę serową:

1 kg białego sera, trzykrotnie zmielonego

2 budynie śmietankowe lub waniliowe

2 i 1/3 szklanki cukru pudru

2 szklanki śmietanki kremówki 30 %

8 jaj szczypta soli

puszka ananasa


Składniki na polewę czekoladową:

3 łyżki mleka

3 łyżki masła lub margaryny

3 łyżki kakao

1 szklanka cukru pudru
Zdjęcie - Sernik z ananasami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Sposób wykonania ciasta:

Z podanych składników zagnieść ciasto a następnie równomiernie rozprowadzić na wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą blaszce.
Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 12 – 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Przygotować masę serową:

Ananasy odsączyć z soku i pokroić w kostkę W jednym naczyniu ubić śmietanę kremówkę. Białka oddzielić od żółtek. W drugim naczyniu żółtka utrzeć z cukrem pudrem do białości. Nie przerywając ucierania dodać proszek budyniowy, sól, ubitą śmietankę i stopniowo zmielony ser i pokrojonego ananasa. Białka ubić na sztywną pianę i połączyć i dodać do masy serowej. Delikatnie wymieszać. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 1 godzinę 10 minut w temperaturze 180 stopni C. Po upieczeniu piekarnik wyłączyć i potrzymać jeszcze przez kolejne 10 minut sernik przy uchylonych drzwiczkach. 

Przygotować polewę czekoladową.

Masło rozpuścić na małym ogniu, dodać mleko , kakao i cukier poder. Całość mieszać do momentu aż wszystkie składniki się ze sobą połączą. Gorącą polewą polać wystudzony sernik.
Po wystudzeniu sernik przechowywać w lodówce. Smacznego :-)

Przepisy z tych kategorii

Czekoladowa pokusa
1

Czekoladowa pokusa

Karolka Karolka
Przysmaki Karolki

Sernik z likierem Bailey's
1

Sernik z likierem Bailey's

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Sernik na ciemnym spodzie
2

Sernik na ciemnym spodzie

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie

Wuzetka
5

Wuzetka

kasiac kasiac
Pokrojone i doprawione

Urodzinowy tort babeczkowy

Urodzinowy tort babeczkowy

montka montka
cukierenka

Sernik – zebra
68

Sernik – zebra

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko