Shortbread - tradycyjne szkockie ciasteczka

Shortbread - tradycyjne szkockie ciasteczka
Zdjęcie - Shortbread - tradycyjne szkockie ciasteczka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Być w Szkocji i nie zjeść tradycyjnych szkockich ciasteczek Shortbread? To jest niemożliwe. Kruche i o charakterystycznym maślanym smaku shortbread pochodzą ze Szkocji i są jej wizytówką, aczkolwiek są popularne na całych Wyspach Brytyjskich - w roku 2006 shortbread zostały wybrane na wizytówkę Wielkiej Brytanii w Café Europe podczas austriackiej prezydencji Unii Europejskiej. Zazwyczaj wypieka się je w trzech kształtach: dużego, okrągłego placka dzielonego na trójkąty po wyjęciu z pieca; małych, okrągłych ciastek; i dużych prostokątów, ciętych na paluszki. Ciastka często bywają nakłuwane we wzory widelcem lub specjalnym narzędziem, i posypywane cukrem po upieczeniu. W wersji tradycyjnej ciasteczka shortbread składają się z jednej części cukru, dwóch części masła i trzech części mąki owsianej. Współcześnie używa się zwykle mąki pszennej.
Poniższy przepis jest jednym z najprostszych. Zawiera tylko cztery składniki, które zazwyczaj zawsze są w domu, a wypiek nie ma szansy się nie udać. W sam raz, gdy odwiedzą Cię niespodziewani znajomi i chcesz coś podać do filiżanki kawy lub herbaty.


Składniki:
  • 350 g mąki pszennej typu 450
  • 120 g cukru pudru
  • 230 g miękiego masła
  • 1/4 łyżeczki soli

Przygotowanie:
  1. Przesiej do miski mąkę, dodaj cukier puder i sól. Dokładnie wymieszaj składniki.
  2. Dodaj rozdrobnione na kawałki masło. Wyrób ciasto rękoma, aż do połączenia się składników.
  3. Przełóż ciasto na natłuszczoną blachę. Rozwałkuj je na grubośc około 1,5 cm. Świetnie się nadają do rozwałkowywania dwie listewki odpowiedniej grubości. Kładę je na blasze w odległości nie większej niż długość wałka, pomiędzy nimi kładę ciasto, i idealnie je wtedy rozwałkowuję. Jeśli chcesz, możesz ponakłuwać delikatnie ciasto widelcem, w celu dekoracji.
  4. Nastaw piekarnik na temperaturę 150 °C. Wstaw blachę z ciastem do piekarnika, piecz około 45 minut.
  5. Po upieczeniu wyjmij ciasto i od razu pokrój je na paluszki okrągłym nożem do pizzy. Paluszki powinny mieć szerokość około 1,5 cm i długość około 10 cm. Po wystygnięciu możesz delikatnie posypać je cukrem pudrem.
Zdjęcie - Shortbread - tradycyjne szkockie ciasteczka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Ciasto, blacha, wałek i dwie listewki. Pkt 3. Zdjęcie - Shortbread - tradycyjne szkockie ciasteczka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Idealnie rozwałkowane ciasto. Zdjęcie - Shortbread - tradycyjne szkockie ciasteczka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Po upieczeniu kroimy nożem do pizzy. Pkt 5. Zdjęcie - Shortbread - tradycyjne szkockie ciasteczka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Shortbread z bliska. Zdjęcie - Shortbread - tradycyjne szkockie ciasteczka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Kompozycja shortbreadowa. Zdjęcie - Shortbread - tradycyjne szkockie ciasteczka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Shortbread - tradycyjne szkockie ciasteczka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami przepis zaczerpnięty z książki Simply Scottish Cakes & Bakes.

Kategorie przepisów