Czekoladowo-limonkowe babeczki z miętą
Dzisiaj polecam pyszne, czekoladowe muffinki z intensywną nutą limonki oraz mięty. Dołączam je do Święta Czekolady.
Składniki:
- 225 g mąki pszennej
- 25 g kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 100 g gorzkiej czekolady, posiekanej
- 2 duże jajka
- sok z 1 limonki
- 1 łyżka ekstraktu miętowego (można zastąpić nalewką miętową)
- 300 ml kwaśnej śmietany
- 150 g brązowego cukru
- 85 g masła, roztopionego
W jednym naczyniu wymieszać składniki suche: mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cukier. W drugim naczyniu mokre: roztrzepane jajka, sok z limonki, śmietanę, ekstrakt miętowy, masło. Połączyć zawartość naczyń, wymieszać do połączenia składników. Dodać czekoladę, wymieszać. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, do nich nałożyć ciasto do 3/4 wysokości. Piec w temperaturze 200ºC przez około 20 – 25 minut, do tzw. suchego patyczka.
Smacznego :-)