Czekoladowo-limonkowe babeczki z miętą

Czekoladowo-limonkowe  babeczki z miętą

Dzisiaj polecam pyszne, czekoladowe muffinki z intensywną nutą limonki oraz mięty. Dołączam je do Święta Czekolady.

Zdjęcie - Czekoladowo-limonkowe  babeczki z miętą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 225 g mąki pszennej
  • 25 g kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 100 g gorzkiej czekolady, posiekanej
  • 2 duże jajka
  • sok z 1 limonki
  • 1 łyżka ekstraktu miętowego (można zastąpić nalewką miętową)
  • 300 ml kwaśnej śmietany
  • 150 g brązowego cukru
  • 85 g masła, roztopionego

W jednym naczyniu wymieszać składniki suche: mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cukier. W drugim naczyniu mokre: roztrzepane jajka, sok z limonki, śmietanę, ekstrakt miętowy, masło. Połączyć zawartość naczyń, wymieszać do połączenia składników. Dodać czekoladę, wymieszać. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, do nich nałożyć ciasto do 3/4 wysokości.  Piec w temperaturze 200ºC przez około 20 – 25 minut, do tzw. suchego patyczka.

Smacznego :-)

Kategorie przepisów