Pascha to rodzaj sernika na zimno, przygotowuje się ją na bazie twarogu. Można użyć takiego z kostki, albo zrobić samemu, co sprawia, że pascha będzie jeszcze bardziej tradycyjna.
Jednak przygotowanie tradycyjnego sernika jest czasochłonne, a wielokrotnie z ciasta wychodzi zakalec. Dlatego pozostając w tematyce świątecznej warto wypróbować alternatywę w postaci mini serniczków, które wyjdą nawet kulinarnym laikom.
To ponoć najlepsze ciasto świata, przynajmniej według Huffington Post. Nie wiem czy faktycznie najlepsze, ale jedno z najlepszych, jakie zrobiłam i jedno z najlepszych, jakie jadłam.
Keks z tego przepisu, uważam za najlepszy pod słońcem! Nieskromnienie dodam, że nie jadłam u nikogo i nigdzie lepszego. Z ręką na sercu, ten keks jest boski:) Aromatyczny, mięciutki, pachnący, bogaty w różności, elegancki, po prostu wyjątkowy!
W tym przepisie jest jeszcze jeden element, który jest daleki od standardów. Mam oczywiście na myśli dodawanie do ciasta herbaty. I to zarówno w postaci naparu jak i liści. Nie ma się jednak czego obawiać, w produkcie finalnym występuje co prawda smak herbaty earl grey, ale liście są kompletnie niewyczuwalne.
Pyszny, tradycyjny mazurek z masą kajmakową. Słodki, kruchy i piekny. Można tez zamiennie robić z polewą czekoladową i bakaliami. Idealny na Wielkanocny stół.
Pyszna babka ucierana o wyrazistym kokosowym smaku, dobra nie tylko na wielkanoc :-) Prosta jak wszystkie ciasta ucierane, idealna dla każdego fana kokosowych wypieków. Super przepis z kwestiasmaku.com. Autorka upiekła dużą babkę, ale ja postanowiłam użyć formy na mini babki. Bardzo Wam polecam, koniecznie ją zróbcie na wielkanoc! :-)
Do niedawna moją ulubioną babką była cytrynowa babka ucierana, ale kiedy upiekłam tą wszystko się zmieniło. Jest po prostu WSPANIAŁA! Mocno czekoladowa, nie za słodka z lekką nutą pomarańczy... mmm... po prostu pycha! Jestem pewna, że zasmakuje Waszej rodzinie i Wam na wielkanoc :-)
Proponuję dziś ekstra łatwy, intensywnie czekoladowy sernik z Amaretto. Nie wymagający pieczenia. Zaręczam, że powali na kolana wszystkich czekoladoholików i, mam nadzieję, nie tylko ich.