Ser smażony to jedno z ulubionych potraw Czechów, skorzystałam z przepisu znajdującego sie na stronie moje gotowanie. Smakuje wyśmienicie z frytkami, polecam!
Faszerowaną cukinię robiłam już kilka razy, na kilka sposobów i zawsze bardzo mi smakuje. Niezależnie od tego czym nadziejemy, taka zapiekana cukinia może stanowić pyszny obiad albo kolację. Bardzo polecam, zwłaszcza teraz, latem.
Moje pierwsze muffinki na blogu! Dostałam w prezencie blaszkę z otworami muffinkowymi, wykorzystałam także zwykłe foremki do babeczek, dlatego muffinki mają różny kształt. Postawiłam na początku na muffiny wytrawne czyli z fetą i szpinakiem. Jadłam takie u mojej koleżanki i bardzo mi smakowały. Muffinki na słono są fajną przekąską, można z nich również robić kanapki lub po prostu zagryzać np. do zupy.
Ręka do góry kto nie lubi pierogów z jagodami? Nie widzę żadnej ;-) Wszyscy lubią je jeść...gorzej z ich robieniem.Robiąc dziś zakupy, zobaczyłam jagody i od razu pomyślałam,że mam na nie wielką ochotę.
Świderki w sosie pomidorowym to moja propozycja obiadowa. Na pewno będą smakować miłośnikom makaronów i pomidorów, proste i szybkie danie! Polecam również dbającym o linię
Ostatnio zaprzyjaźniłam się ze szpinakiem i na dobre mi ta przyjaźń wychodzi bo przecież wiadomo, że jest to bardzo zdrowe warzywo. Polubiłam ten szczypiący smak ale żeby go troszkę złagodzić bo jednak nie wszyscy za nim przepadają często do szpinaku dodaję różnego rodzaju sery np. cammembert lub ricottę a nawet topiony.
Sezon na kurki trwa - należy więc korzystać. Powinno się je suszyć, marynować i dusić. Pieprznik jadalny jest więc dziś na moim talerzu, a zachęcam gorąco,żeby znalazł się jak najszybciej i na waszych.
Bez wątpienia te placki są pyszną i bardzo uniwersalną propozycją na szybki obiad. Można je podawać z ulubionymi sosami i surówkami lub zabrać z sałatą, pomidorem i ogórkiem w bułce np. do pracy.
Jeszcze całkiem niedawno znałam placki ziemniaczane wyłącznie w wersji wielkopolskich plyndzy z cukrem. Po spróbowaniu wersji na ostro z mięsnym sosem, postanowiłam sama przygotować takie danie. Myślę, że wyszło całkiem smacznie i z pewnością takie placki powrócą na nasz stół jeszcze nie raz. Polecam!
Wiosną bardzo lubię warzywne dania. W szczególności dotyczy to młodej cukinii, która z reguły jest niepozorna ale w dobrze doprawionym leczo smakuje wybornie. Wiem, że przepisów na leczo jest całe mnóstwo, ja jednakże zamieszczę ten, który uważam za najbardziej tradycyjny, domowy.
Fantastyczny pomysł na przepyszną pastę :) Przepis znalazłam na blogu Kulinarne Spotkania. Warto z niego skorzystać, zwłaszcza teraz, gdy trwa sezon na cukinie i pomidory smakują tak jak nigdy :) Polecam :)
Placki z kabaczka czy cukinii to bardzo proste i smaczne danie a przy tym można je bardzo szybko przyrządzić. Najczęściej podajemy je ze śmietaną, sosem czy też ulubioną surówką. Tym razem moim plackom towarzyszy ser risotta i plastry wędzonego łososia
Pierogi ruskie uwielbia moja córka.Często są robione na jej zamówienie przez babcię ;) Postanowiłam jej dziś zrobić niespodziankę i sama przygotować pierożki..