Placki z kurczakiem i pieczarkami
Pierwszy raz jadłam te placki kilka lat temu, będąc u kuzynki nad morzem. Pamiętam, że tamto lato podarowało nam przepiękną pogodę i całe dnie spędzaliśmy na plaży. Głód poskramialiśmy jakąś rybką lub zapiekanką i dalej zażywaliśmy kąpieli słonecznych. Późnym popołudniem kiedy wracaliśmy do domu mieliśmy ochotę zjeść coś konkretnego bo przed nami perspektywa uroczego wieczoru i zachodu słońca nad morzem. Szkoda było czasu na gotowanie. Wtedy Bożena „zarządziła”, że robimy placki z kurczakiem. Marynowanie odpuściłyśmy ale żeby wydobyć odpowiedni aromat dodałyśmy 1 ząbek czosnku więcej. Bez wątpienia te placki są pyszną i bardzo uniwersalną propozycją na szybki obiad. Można je podawać z ulubionymi sosami i surówkami lub zabrać z sałatą, pomidorem i ogórkiem w bułce np. do pracy.
Ilość porcji – 6
Czas wykonania – z marynowaniem 6h i 25 min.,
bez marynowania 25 min.
Stopień trudności – łatwy
Składniki:
- 50 dag filetu piersi kurczaka,
- 25 dag pieczarek,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 średniej wielkości cebule,
- 1 łyżka masła,
- 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej,
- 3 jajka (całe),
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
- olej do smażenia,
- sól i pieprz.
Sposób wykonania:
- mięso płuczemy, osuszamy i kroimy w małą kostkę,
- pieczarki obieramy, płuczemy i kroimy w plasterki,
- czosnek przeciskamy przez praskę,
- cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę,
- roztapiamy masło i podsmażamy cebulę z pieczarkami,
- do miski wrzucamy pokrojone mięso, pieczarki z cebulą, czosnek, pietruszkę i jajka,
- wszystko dokładnie mieszamy oraz doprawiamy solą i pieprzem, wstawiamy do lodówki na 6 h aby smaki się „przegryzły”,
- następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy,
- na rozgrzany olej łyżką kładziemy placki, smażymy z obu stron aż się ładnie przyrumienią,
- podajemy z ulubioną surówką lub sałatą.