TRADYCYJNE DOMOWE LECZO

TRADYCYJNE DOMOWE  LECZO

Wiosną bardzo lubię warzywne dania. W szczególności dotyczy to młodej cukinii, która z reguły jest niepozorna ale w dobrze doprawionym leczo smakuje wybornie. Wiem, że przepisów na leczo jest całe mnóstwo, ja jednakże zamieszczę ten, który uważam za najbardziej tradycyjny, domowy. Żaden smak nie dominuje, pominęłam wszelkie zioła a w wyrazistych przyprawach ograniczyłam się do czosnku i cebulki. Był to strzał w dziesiątkę, leczo wyszło wspaniałe i zniknęło równie szybko jak się pojawiło. Bardzo polecam.

Zdjęcie - TRADYCYJNE DOMOWE  LECZO  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ilość: obfite porcje dla 2 osób lub średnie dla 4

Czas przygotowania: ok.60min

Poziom trudności: 3/10

SKŁADNIKI

  • 1 średnia czerwona papryka
  • 2 małe cebule
  • 5 pomidorów
  • 2 niewielkie cukinie
  • Niewielki kawałek kiełbasy Lisieckiej (można dodać mniej lub więcej w zależności od tego jak bardzo mięsne leczo lubimy)
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1 Według mnie najprostszy i najszybszy sposób przygotowania lecza do podzielenie skłądników na dwie miski – te, które wrzucamy najpierw na patelnię a w drugiej misce umieszczamy te, które wymagają zdecydowanie krótszego czasu duszenia.

2. W Pierwszem misce umieszczamy posiekaną cebulę i paprykę.

Zdjęcie - TRADYCYJNE DOMOWE  LECZO  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

3. Do drugiej miski wrzucamy obrane i posiekane pomidory i cukinię.

Zdjęcie - TRADYCYJNE DOMOWE  LECZO  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

4. W wysokiej patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy zawartość pierwszej miski i smażymy około 5-8min.

5. Po tym czasie dodajemy kiełbasę Lisiecką drobno posiekaną i podsmażamy 3 minuty.

6. Następnie wrzucamy zawartość drugiej miski, doprawiamy pozostałymi składnikami i dusimy pod przykryciem około 20minut.

7. Gdy cukinia będzie odpowiednio miękka zdejmujemy z ognia i podajemy.

Smacznego!

Kategorie przepisów