TRADYCYJNE DOMOWE LECZO
Wiosną bardzo lubię warzywne dania. W szczególności dotyczy to młodej cukinii, która z reguły jest niepozorna ale w dobrze doprawionym leczo smakuje wybornie. Wiem, że przepisów na leczo jest całe mnóstwo, ja jednakże zamieszczę ten, który uważam za najbardziej tradycyjny, domowy. Żaden smak nie dominuje, pominęłam wszelkie zioła a w wyrazistych przyprawach ograniczyłam się do czosnku i cebulki. Był to strzał w dziesiątkę, leczo wyszło wspaniałe i zniknęło równie szybko jak się pojawiło. Bardzo polecam.
Ilość: obfite porcje dla 2 osób lub średnie dla 4
Czas przygotowania: ok.60min
Poziom trudności: 3/10
SKŁADNIKI
- 1 średnia czerwona papryka
- 2 małe cebule
- 5 pomidorów
- 2 niewielkie cukinie
- Niewielki kawałek kiełbasy Lisieckiej (można dodać mniej lub więcej w zależności od tego jak bardzo mięsne leczo lubimy)
- ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1 Według mnie najprostszy i najszybszy sposób przygotowania lecza do podzielenie skłądników na dwie miski – te, które wrzucamy najpierw na patelnię a w drugiej misce umieszczamy te, które wymagają zdecydowanie krótszego czasu duszenia.
2. W Pierwszem misce umieszczamy posiekaną cebulę i paprykę.
3. Do drugiej miski wrzucamy obrane i posiekane pomidory i cukinię.
4. W wysokiej patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy zawartość pierwszej miski i smażymy około 5-8min.
5. Po tym czasie dodajemy kiełbasę Lisiecką drobno posiekaną i podsmażamy 3 minuty.
6. Następnie wrzucamy zawartość drugiej miski, doprawiamy pozostałymi składnikami i dusimy pod przykryciem około 20minut.
7. Gdy cukinia będzie odpowiednio miękka zdejmujemy z ognia i podajemy.
Smacznego!