Placki po węgiersku
Jeszcze całkiem niedawno znałam placki ziemniaczane wyłącznie w wersji wielkopolskich plyndzy z cukrem. Po spróbowaniu wersji na ostro z mięsnym sosem, postanowiłam sama przygotować takie danie. Myślę, że wyszło całkiem smacznie i z pewnością takie placki powrócą na nasz stół jeszcze nie raz. Polecam!
Składniki (na 4 porcje):
Placki:
Sos:
Składniki (na 4 porcje):
Placki:
- 1,5kg ziemniaków
- 2 cebule
- 2 jajka
- 8 łyżek mąki
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Sos:
- 500g mięsa z łopatki
- 2 cebule
- 1 czerwona, zielona i żółta papryka
- sól, pieprz, słodka papryka
- olej do smażenia
- 2 łyżki mąki + 1/3 szklanki wody