Placki po węgiersku

Placki po węgiersku
Jeszcze całkiem niedawno znałam placki ziemniaczane wyłącznie w wersji wielkopolskich plyndzy z cukrem. Po spróbowaniu wersji na ostro z mięsnym sosem, postanowiłam sama przygotować takie danie. Myślę, że wyszło całkiem smacznie i z pewnością takie placki powrócą na nasz stół jeszcze nie raz. Polecam!
Zdjęcie - Placki po węgiersku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki (na 4 porcje):

Placki:

  • 1,5kg ziemniaków
  • 2 cebule
  • 2 jajka
  • 8 łyżek mąki
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Sos:

  • 500g mięsa z łopatki
  • 2 cebule
  • 1 czerwona, zielona i żółta papryka
  • sól, pieprz, słodka papryka
  • olej do smażenia
  • 2 łyżki mąki + 1/3 szklanki wody
Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce, dodać drobno posiekaną cebulę. Jajka roztrzepać z mąką i przyprawami, dodać do ziemniaków, dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej, smażyć placki na złoty kolor z obu stron. Mięso umyć, pokroić. W 1/3 szklanki oliwy rozmieszać przyprawy, posiekaną cebulę i czosnek, dodać do mięsa, dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na co najmniej 1h. Paprykę umyć i drobno pokroić. Mięso podsmażyć na rozgrzanym oleju, dodać paprykę, dusić ok. 20min. od czasu do czasu dodawać wody. Kiedy mięso zmięknie zagęścić mąką rozmieszaną w zimnej wodzie, dokładnie wymieszać, pogotować jeszcze 2min. Placki podawać na ciepło przełożone sosem z mięsem.

Kategorie przepisów