PIEROGI Z JAGODAMI

PIEROGI Z JAGODAMI
Zdjęcie - PIEROGI Z JAGODAMI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Ręka do góry kto nie lubi pierogów z jagodami? Nie widzę żadnej ;-) Wszyscy lubią je jeść...gorzej z ich robieniem.Robiąc dziś zakupy, zobaczyłam jagody i od razu pomyślałam,że mam na nie wielką ochotę.Chwyciłam już nawet za telefon,żeby ubłagać mamę,żeby polepiłam mi ich troszeczkę, gdy nagle stwierdziłam,że co? ja nie potrafię?... no i zrobiłam!! ...i juz ich nie ma...zostały tylko zdjęcia ;-)


CIASTO:


0,5 kg. mąki pszennej
łyżka masła
żótko
ciepła woda około 1 szklanki
szczypta soli


Wsypałam na blat mąkę, zrobiłam w niej dołek do którego włożyłam masło,żółtko,szczyptę soli i zaczęłam wyrabiać dodając ciepłą wodę.Gdy uzyskało jednolitą, lekko lepiącą i gładką konsystencję przykryłam je i odstawiłam na około 20 minut.Odkroiłam część ciasta, cieniutko rozwałkowałam i szklanką wykraiwałam kółka. Jagody przebrałam, umyłam, osuszyłam, i posłodziłam.No i w tym momencie zaczyna się ta najmniej przyjemna praca.Nakładanie i zlepianie.Gdy to zrobiłam wrzucałam pierogi do posolonego wrzątku z dodatkiem łyżki oliwy i po wypłynięciu odczekałam około dwóch minut i wykładałam je na talerz.Polałam śmietanką i posypałam pozostałymi jagodami.Uwierzcie to był najlepszy objad jaki ostatnio jadłam. Tak mi się spodobało robienie pierogów,że postanowiłam zrobić niebawem je z serem.
Pokażę zdjęcia obiecuję;-)
I wiecie co? Nie taki diabeł straszny... spróbujcie polepić.Smacznego!

Zdjęcie - PIEROGI Z JAGODAMI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - PIEROGI Z JAGODAMI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - PIEROGI Z JAGODAMI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów