Ciasto Puszysta kanapka z bananami
Wcześniej robiłam już puszystą kanapkę z masa śmietanową (>>>KLIK<<<), ale teraz ją nieco urozmaiciłam i dodałam do niej banany, a wierzch udekorowałam kakaową polewą. Przyznam, że ciasto wyszło pyszne, bardzo delikatne i wprost rozpływało się w ustach. Ja byłam nim zachwycona :) Dla wielbicieli lekkich ciast - idealne :)
Co potrzebujemy:
Ciasto
* ciasto robiłam na blaszce o wymiarach 25x36 cm
1. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i miksujemy. Następnie dorzucamy żółtka, olej, cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia, stale miksując.
Małymi porcjami dodajemy mąkę i kakao, mieszamy, nie miksujemy.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy masę i pieczemy przez ok 20 minut, w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.
2. Przygotowujemy masę. Ubijamy śmietanę na sztywno, dodajemy cukier puder, a następnie do ubitej na sztywno śmietany wlewamy żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości ciepłej wody. Do gotowej masy dodajemy łyżkami jogurt grecki oraz serek homogenizowany i mieszamy gumową łopatką.
3. Przestygnięte ciasto przecinamy wzdłuż na dwa płaty. Pierwszy delikatnie przesmarowujemy, wykładamy pocięte banany i na to resztę masy. Przykrywamy drugim płatem.
4. Przygotowujemy polewę. W rondelku podgrzewamy mleko, rozpuszczamy cukier, a następnie zdejmujemy z ognia i wsypujemy kakao. Mieszamy, aż powstanie gładka masa, delikatnie studzimy i smarujemy nią ciasto.
Wkładamy do lodówki na ok 2 godziny do schłodzenia.
Co potrzebujemy:
Ciasto
- 5 jaj
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki oleju
- 4 łyżki kakao
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 250 ml śmietany min 30%
- 350 g jogurtu greckiego
- ok 150 g waniliowego serka homogenizowanego
- 4 łyżeczki cukru pudru
- ok 5 g żelatyny
- 100 g masła/margaryny
- 4 łyżki kakao
- 3 płaskie łyżki cukru pudru
- 3 łyżki ciepłego mleka
* ciasto robiłam na blaszce o wymiarach 25x36 cm
1. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i miksujemy. Następnie dorzucamy żółtka, olej, cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia, stale miksując.
Małymi porcjami dodajemy mąkę i kakao, mieszamy, nie miksujemy.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy masę i pieczemy przez ok 20 minut, w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.
2. Przygotowujemy masę. Ubijamy śmietanę na sztywno, dodajemy cukier puder, a następnie do ubitej na sztywno śmietany wlewamy żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości ciepłej wody. Do gotowej masy dodajemy łyżkami jogurt grecki oraz serek homogenizowany i mieszamy gumową łopatką.
3. Przestygnięte ciasto przecinamy wzdłuż na dwa płaty. Pierwszy delikatnie przesmarowujemy, wykładamy pocięte banany i na to resztę masy. Przykrywamy drugim płatem.
4. Przygotowujemy polewę. W rondelku podgrzewamy mleko, rozpuszczamy cukier, a następnie zdejmujemy z ognia i wsypujemy kakao. Mieszamy, aż powstanie gładka masa, delikatnie studzimy i smarujemy nią ciasto.
Wkładamy do lodówki na ok 2 godziny do schłodzenia.