Ciasto łaciate czekoladowo – serowe
- SKŁADNIKI :( 24 x 28 )
- SKŁADNIKI:
- * mleko - 250 ml
- *margaryna - 125 g
- * kakao - 2 łyżki
- * dżem brzoskwiniowy - 2 łyżki
- * cukier - 1 szkl
- * mąka pszenna - 1 szkl
- * jajko - 2 szt
- * proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- DODATKOWO :
- * ser biały wiaderkowy - 400 g
- * jajko - 1 szt
- * masło - 2 łyżki
- * cukier - 3/4 szkl
- * budyń waniliowy- 1 op
Sernikiem tego ciasta nazwać nie mogę , bo więcej tutaj ciasta czekoladowego niż sernika , ale wielbicielom zarówno tego i tego wypieku z całą pewnością posmakuje. Mokre , zimne , delikatne ciasto czekoladowe przełożone kremowym , waniliowym białym serem tworzy rewelacyjną całość! Nie za słodkie … nie za ciężkie … nie za trudne – w sam raz na wypiek do popołudniowej kawy.
Polecam!
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :
Margarynę , mleko , kakao , dżem oraz cukier wkładamy do rondelka , gotujemy , studzimy. Do schłodzonej masy dodajemy mąkę , jajka i proszek do pieczenia. Wszystko razem dokładnie mieszamy , a następnie wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Masło ucieramy na gładką masę z cukrem i żółtkiem. Dodajemy zmielony ser i budyń , cały czas miksując. Białka ubijamy na sztywno , dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy. Wylewamy na ciasto serowe – robimy to niedokładnie tworząc łaty / maziaje.
Wkładamy do nagrzanego na ok. 180C piekarnika na ok. 50 – 55 minut ( do suchego patyczka ). Dokładnie studzimy!