Krówka z chrupiącym kremem budyniowym
- SKŁADNIKI:
- ( blacha 24 x 28 )
- CIASTO :
- * jajko - 4 szt
- * kisiel pomarańczowy - 1 op
- * mąka pszenna - 3 łyżki
- * cukier - 0,5 szkl
- * proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- * kakao - 1 łyżka
- MASA BUDYNIOWA :
- * płatki migdałów - 180 g
- * mleko - 700 ml
- * margaryna - 250 g
- * budyń waniliowy - 1 op
- * cukier - 3 łyżki
- DODATKOWO :
- * herbatniki - ok. 25 szt
- * masa krówkowa - 1 puszka
- * cukier puder
- Słodkie … bardzo słodkie … ale od czasu do czasu taka porcja słodyczy na pewno nie zaszkodzi!
Połączenie mięciutkiego czekoladowego ciasta z masą krówkową i kremem budyniowym tworzy obłędną całość , której nie da się oprzeć! Ciasto smakiem przypomina znany i lubiany 3 bit i z całą pewnością miło zaskoczy wszystkich wielbicieli słodkości!
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :
CIASTO :
Oddzielamy białka od żółtek.
Ubijamy na sztywną pianę , pod koniec stopniowo dodając cukier.
Cały czas mieszając wlewamy żółtka i dodajemy przesianą mąkę z kisielem , kakaem i proszkiem do pieczenia.
Dokładnie mieszamy i wlewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy ok. 35 min / 180C.
Studzimy i kroimy na 2 blaty.
MASA BUDYNIOWA :
Płatki migdałów siekamy w słupki , prażymy kilkanaście sekund na suchej patelni.
150 ml mleka gotujemy , zalewamy migdały.
W pół szklaki pozostałego mleka rozrabiamy budyń , resztę gotujemy.
Do gotującego wlewamy budyń i cały czas mieszamy.
Studzimy , a następnie mieszamy z migdałami i ucieramy z miękką margaryną.
CAŁOŚĆ :
Na blasze układamy 1 blat ciasta , wylewamy połowę masy budyniowej.
Przykrywamy herbatnikami i smarujemy podgrzaną wcześniej masą krówkową.
Pokrywamy resztą herbatników i wylewamy pozostałą masę budyniową.
Przykrywamy ciastem i posypujemy cukrem pudrem.
Wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Zajadamy!
Smacznego!