Krówka z chrupiącym kremem budyniowym

Krówka z chrupiącym kremem budyniowym
  • SKŁADNIKI:
  • ( blacha 24 x 28 )
  • CIASTO :
  • * jajko - 4 szt
  • * kisiel pomarańczowy - 1 op
  • * mąka pszenna - 3 łyżki
  • * cukier - 0,5 szkl
  • * proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • * kakao - 1 łyżka
  • MASA BUDYNIOWA :
  • * płatki migdałów - 180 g
  • * mleko - 700 ml
  • * margaryna - 250 g
  • * budyń waniliowy - 1 op
  • * cukier - 3 łyżki
  • DODATKOWO :
  • * herbatniki - ok. 25 szt
  • * masa krówkowa - 1 puszka
  • * cukier puder
  •   
  • Słodkie … bardzo słodkie … ale od czasu do czasu taka porcja słodyczy na pewno nie zaszkodzi!

Połączenie mięciutkiego czekoladowego ciasta z masą krówkową i kremem budyniowym tworzy obłędną całość , której nie da się oprzeć! Ciasto smakiem przypomina znany i lubiany 3 bit i z całą pewnością miło zaskoczy wszystkich wielbicieli słodkości!

Zdjęcie - Krówka z chrupiącym kremem budyniowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :

CIASTO :

Oddzielamy białka od żółtek.

Ubijamy na sztywną pianę , pod koniec stopniowo dodając cukier.

Cały czas mieszając wlewamy żółtka i dodajemy przesianą mąkę z kisielem , kakaem i proszkiem do pieczenia.

Dokładnie mieszamy i wlewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Pieczemy ok. 35 min / 180C.

Studzimy i kroimy na 2 blaty.

MASA BUDYNIOWA :

Płatki migdałów siekamy w słupki , prażymy kilkanaście sekund na suchej patelni.

150 ml mleka gotujemy  , zalewamy migdały.

W pół szklaki pozostałego mleka rozrabiamy budyń , resztę gotujemy.

Do gotującego wlewamy budyń i cały czas mieszamy.

Studzimy , a następnie mieszamy z migdałami i ucieramy z miękką margaryną.

CAŁOŚĆ :

Na blasze układamy 1 blat ciasta , wylewamy połowę masy budyniowej.

Przykrywamy herbatnikami i smarujemy podgrzaną wcześniej masą krówkową.

Pokrywamy resztą herbatników i wylewamy pozostałą masę budyniową.

Przykrywamy ciastem i posypujemy cukrem pudrem.

Wkładamy do lodówki na kilka godzin.

Zajadamy!

Smacznego!

 

 

Kategorie przepisów