Zebra
- SKŁADNIKI :
- * oranżada - 250 ml
- * olej - 250 ml
- * mąka pszenna - 2,5 szkl + 2 łyżki
- * cukier - 1 szkl
- * jajka - 5 szt
- * kakao - 2 łyżki
- * proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
- * cukier wanilinowy - 2 łyżki
Zebra zebra zebra …. o jaką zebrę chodzi? Ano o ciasto! Pyszne , łatwe i niesamowicie szybkie , które po rozkrojeniu zaskakuje swoim wyglądem przypominającym właśnie zebrę w paseczki!
Nie ma tu żadnej magii i absolutnie nie są potrzebne niezwykłe zdolności manualne – wystarczy chwila pracy i cierpliwości , a po kilkudziesięciu minutach będziemy się cieszyć smakiem pyszne , mięciutkie ciacha!
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :
Jajka ucieramy z cukrem , a następnie dodajemy na przemian przesianą mąkę , proszek do pieczenia cukier wanilinowy , oranżadę i olej – cały czas miksujemy.
Po wymieszaniu dzielimy na 2 równe części.
Do 1 części dodajemy kakao , a do drugiej pozostałe 2 łyżki mąki – dokładnie mieszamy.
Masy wylewamy do lekko wysmarowanej i obsypanej bułką tartą tortownicy.
Na sam środek lejemy 3 łyżki ciemnego ciasta … na to 3 łyżki jasnego ciasta …. 3 ciemnego … 3 jasnego … – cały czas lejemy na środek!
Wkładamy do nagrzanego na 160C piekarnika ( z termoobiegiem ) na ok. 50-60 minut ( sprawdzamy patyczkiem ).
Zostawiamy do lekkiego przestudzenia i posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!