Sernik z brzoskwiniami i kruszonką
Nie wiem co mogłabym napisać o sernikach, czego byście jeszcze nie wiedzieli ;). Zaglądając tutaj z pewnością znacie moje sernikowe upodobania. Przepis na to ciasto powstał na podstawie przepisów sernikowych, dodałam brzoskwinie z puszki i wymyśliłam sobie, że fajnie byłoby posypać ciasto pyszną kruszonką. Wykorzystałam więc przepis na kruszonkę z tego ciasta.
I był znakomity! Mięciutki, wilgotny, polecam.:) Może przepis przyda się na święta?
Sernik trochę krzywo ukrojony, ale uważam, że to ma swój urok ;).
Składniki na spód:
*200 g ciasteczek owsianych
*60 g masła
Ciasteczka pokruszyć na piasek. Masło rozpuścić i wymieszać z ciasteczkami. Masa ma mieć konsystencję mokrego piasku. Przygotować tortownicę o średnicy 23 cm. Wysmarować ją masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową wysypać na dno, wyrównać, docisnąć. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Składniki na masę serową:
*1 kg twarogu mielonego
*4 jajka
*3/4 szklanki cukru
*1 budyń (dałam bananowy, ale może być śmietankowy)
*1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
*1 niepełna szklanka śmietanki kremówki 30%
Twaróg, cukier, jajka zmiksować. Dodać budyń, kremówkę oraz ekstrakt waniliowy, zmiksować do połączenia składników.
Dodatkowo:
*brzoskwinie z puszki (pokroić w plasterki)
Kruszonka:
*masło ok 50 g
*cukier
*mąka
Szybko zagnieść kruszonkę - do masła dodać mąkę i cukier - dałam na początek po 2 łyżki mąki i cukru, a potem po trochę dosypywałam i zagniatałam, aż kruszonka stała się dość sypka - z tym, że cukru było ciut więcej niż mąki.
Na przygotowany spód wyłożyć masę serową. Na niej poukładać pokrojone w plasterki brzoskwinie. Posypać kruszonką.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piec przez około 60 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, ciasto pozostawić w nim nie otwierając drzwiczek przez jakieś pół godziny. Następnie otworzyć piekarnik delikatnie i wystudzić w ten sposób sernik.
Wystudzony sernik włożyć na kilka godzin do lodówki, najlepiej na całą noc.
Smacznego :)