Sernik z brzoskwiniami i kruszonką

Sernik z brzoskwiniami i kruszonką

                   Nie wiem co mogłabym napisać o sernikach, czego byście jeszcze nie wiedzieli ;). Zaglądając tutaj z pewnością znacie moje sernikowe upodobania. Przepis na to ciasto powstał na podstawie przepisów sernikowych, dodałam brzoskwinie z puszki i wymyśliłam sobie, że fajnie byłoby posypać ciasto pyszną kruszonką. Wykorzystałam więc przepis na kruszonkę z tego ciasta.

I był znakomity! Mięciutki, wilgotny, polecam.:) Może przepis przyda się na święta? 

Sernik trochę krzywo ukrojony, ale uważam, że to ma swój urok ;). 

Zdjęcie - Sernik z brzoskwiniami i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami  Zdjęcie - Sernik z brzoskwiniami i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Sernik z brzoskwiniami i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

Składniki na spód:

*200 g ciasteczek owsianych

*60 g masła

Ciasteczka pokruszyć na piasek. Masło rozpuścić i wymieszać z ciasteczkami. Masa ma mieć konsystencję mokrego piasku. Przygotować tortownicę o średnicy 23 cm. Wysmarować ją masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową wysypać na dno, wyrównać, docisnąć. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

 

Składniki na masę serową:

*1 kg twarogu mielonego

*4 jajka

*3/4 szklanki cukru

*1 budyń (dałam bananowy, ale może być śmietankowy)

*1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

*1 niepełna szklanka śmietanki kremówki 30%

Twaróg, cukier, jajka zmiksować. Dodać budyń, kremówkę oraz ekstrakt waniliowy, zmiksować do połączenia składników.

 

Dodatkowo:

*brzoskwinie z puszki (pokroić w plasterki)

 

Kruszonka:

*masło ok 50 g  

*cukier

*mąka

Szybko zagnieść kruszonkę - do masła dodać mąkę i cukier - dałam na początek po 2 łyżki mąki i cukru, a potem po trochę dosypywałam i zagniatałam, aż kruszonka stała się dość sypka - z tym, że cukru było ciut więcej niż mąki. 

Na przygotowany spód wyłożyć masę serową. Na niej poukładać pokrojone w plasterki brzoskwinie. Posypać kruszonką.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piec przez około 60 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, ciasto pozostawić w nim nie otwierając drzwiczek przez jakieś pół godziny. Następnie otworzyć piekarnik delikatnie i wystudzić w ten sposób sernik. 
Wystudzony sernik włożyć na kilka godzin do lodówki, najlepiej na całą noc.

Smacznego :) 

Zdjęcie - Sernik z brzoskwiniami i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Sernik z brzoskwiniami i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

Kategorie przepisów