Moje ciasto czekoladowe idealnie sprawdzi się jako deser na proszonym obiedzie, czy też na świętach i urodzinach. Jednak wierzchnią warstwę najlepiej położyć na ciasto, tuż przed podaniem. Ciasto czekoladowe jest bardzo delikatne i nie powinno za bardzo nasiąknąć od śmietanki. Jaka by to okazja nie była, ten deser zagwarantuje efekt wow wśród twoich gości!
Mokre , zimne , delikatne ciasto czekoladowe przełożone kremowym , waniliowym białym serem tworzy rewelacyjną całość! Nie za słodkie … nie za ciężkie … nie za trudne – w sam raz na wypiek do popołudniowej kawy.
Kremówka, to ciasto,z naszego dzieciństwa, obok którego żadne z nas nie jest w stanie przejść obojętnie. Ze stołu znika jako pierwsza, w mgnieniu oka i wcale nie dziwię się Janowi Pawłowi II, że tak ją sobie ukochał. My też ją uwielbiamy. To wyjątkowe ciasto, które zawsze smakuje wybornie!
Kremowa, słodka masa serowa w połączeniu z kwaskowym rabarbarem - dla mnie przysłowiowe niebo w gębie. Robiłam go dwa razy pod rząd, i pewnie jeszcze nie raz zagości u nas w sezonie. Do tego kruchy spód i pianka. Czego chcieć więcej :)
Tort jest naprawdę szybki w przygotowaniu. Wystarczy upiec biszkopt a przygotowanie kremu zajmuje 3 minuty. Tort w smaku jest bardzo czekoladowy a krem nadaje mu tylko lekkości. Mam nadzieję, że dacie się skusić… :-)
To ciasto jest zdecydowanie warte powtórzenia, choć jest cięższe i bardziej wilgotne niż moje ulubione ciasto marchewkowe. Jeśli jeszcze nie robiliście ciasta marchewkowego to zdecydowanie musicie to nadrobić!
Karmel … masa krówkowa … kajmak …. – już na samą myśl niejednemu z nas cieknie ślinka!
Przysmak ten postanowiłam wykorzystać do zrobienia dzisiejszego ciacha!
Niesamowicie miękka , puszysta , delikatna … o intensywnym zapachu … a wyglądem przypominająca piernik babka podbiła serca domowników!
Robi się ją błyskawicznie i tak samo błyskawicznie znika z talerzy!
Jest świetnym pomysłem do popołudniowej kawki w gronie przyjaciół.
Jeszcze jedno ciasto ze starego zeszytu, tym razem babka zebra. Wg. mnie to co dobrze wygląda, zdecydowanie lepiej smakuje, a to ciasto wygląda świetnie. Proste do zrobienia, sprawdzi się na każdą okazję.
Podstawowy przepis na biszkopt rzucany, który się zawsze udaje. Idealny do tortów i nie tylko :-) Biszkopt pięknie wyrasta, wychodzi puszysty i lekko wilgotny :-) Bardzo polecam!