Bajeczny tort czekoladowy bez mąki, z pomarańczą i serkiem mascarpone
Są ciasta czekoladowe i są CIASTA CZEKOLADOWE! Moje cisto powinno zadowolić każdego czekoladoholika, który jednak poszukuje czegoś wyjątkowego. Ten deser jest bardo leciutki i wydawałoby się, że można go jeść bezkarnie. I takie stwierdzenie nie odbiegałoby wiele od prawdy, gdyby pozbyć się wierzchniej warstwy z bitej śmietany i serka mascarpone. Ja jednak sobie nie odmówię tej "wisienki n torcie".
Ostatnio zakochałam się w połączeniu ciemnej czekolady i pomarańczy. Ciągle piekę ciasta w takim zestawieniu. Z jednej strony to ciasto jednak bije wszystkie swoją delikatnością, a z drugiej nie ma ono konsystencji pianki, jak większość ciast bezmącznych.
Moje ciasto czekoladowe idealnie sprawdzi się jako deser na proszonym obiedzie, czy też na świętach i urodzinach. Jednak wierzchnią warstwę najlepiej położyć na ciasto, tuż przed podaniem. Ciasto czekoladowe jest bardzo delikatne i nie powinno za bardzo nasiąknąć od śmietanki. Jaka by to okazja nie była, ten deser zagwarantuje efekt wow wśród twoich gości!
Składniki:-
Ciasto:
- 85g / 6 łyżek masła, plus trochę do wysmarowania formy
- 225 g gorzkiej czekolady, drobno posiekanej
- 6 dużych jajek, oddzielnie białka i żółtka
- 1/2 szklanki białego cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1/2 łyżeczki ekstraktu z pomarańczy
- szczypta soli Dekoracja:
- 250 ml śmietany 36%
- 250 g serka mascarpone
- 6 łyżek cukru pudru
- 1 pomarańcza, wyszorowana i wyparzona
- 1/4 łyżeczki ekstraktu z pomarańczy
Ciasto:
1. Rozgrzej piekarnik do 135°C.
2. Przygotuj okrągłą formę o średnicy 21-23cm i wysmaruj dno i brzegi masłem.
3. Rozpuść masło i czekoladę w kąpieli wodnej.
4. Przestudzić nieco czekoladową masę i dodaj żółtka, ekstrakty i sól. Dokładnie wymieszaj.
5. W dużej misce ubij białka, aż powstanie pianka. Stopniowo zacznij dodawać cukier i miksuj do uzyskania sztywnej, błyszczącej piany.
6. Dodaj 1/4 ubitych białek do całkowicie ostudzonej mieszanki czekoladowej. Następnie delikatnie dodaj pozostałą masę z białek.
7. Wszystko delikatnie wymieszaj.
8. Przełóż masę do przygotowanej formy.
9. Piecz ciasto, aż będzie delikatnie odchodzić od boków formy, a w środku będzie lekko twarde - 50-60minut.
10. Wyjmij ciasto z piekarnika i całkowicie ostudź na kratce.
11. Delikatnie przejedź nożem o bokach formy, aby uwolnić ciasto.Nie przejmuj się jeśli ciasto popęka i lekko opadnie. Ono tak ma. Dodatkowo wszystko przykryje krem.
Krem:
1. Ubij śmietanę na sztywno.
2. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder i dokładnie wszystko wymieszaj.
3. Łyżka po łyżce dodawaj ser mascarpone i delikatnie połącz ze sobą wszystkie składniki.
4. Dodaj ekstrakt z wanilii i pomarańczy.
Dekoracja:
1. Używając zestera albo po prostu noża, zrób cieniutkie paseczki ze skórki z pomarańczy.
2. Przełóż ciasto na paterę.
3. Na wierzch rozłóż krem.
4. Przystrój skórką z pomarańczy.
Smacznego!
Stopień trudności: 3 of 6 Ilość porcji: 10 Czas przygotowania: 100 min