Bajeczny tort czekoladowy bez mąki, z pomarańczą i serkiem mascarpone

Bajeczny tort czekoladowy bez mąki, z pomarańczą i serkiem mascarpone

Zdjęcie - Bajeczny tort czekoladowy bez mąki, z pomarańczą i serkiem mascarpone - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Są ciasta czekoladowe i są CIASTA CZEKOLADOWE! Moje cisto powinno zadowolić każdego czekoladoholika, który jednak poszukuje czegoś wyjątkowego. Ten deser jest bardo leciutki i wydawałoby się, że można go jeść bezkarnie. I takie stwierdzenie nie odbiegałoby wiele od prawdy, gdyby pozbyć się wierzchniej warstwy z bitej śmietany i serka mascarpone. Ja jednak sobie nie odmówię tej "wisienki n torcie".

Ostatnio zakochałam się w połączeniu ciemnej czekolady i pomarańczy. Ciągle piekę ciasta w takim zestawieniu. Z jednej strony to ciasto jednak bije wszystkie swoją delikatnością, a z drugiej nie ma ono konsystencji pianki, jak większość ciast bezmącznych.

Moje ciasto czekoladowe idealnie sprawdzi się jako deser na proszonym obiedzie, czy też na świętach i urodzinach. Jednak wierzchnią warstwę najlepiej położyć na ciasto, tuż przed podaniem. Ciasto czekoladowe jest bardzo delikatne i nie powinno za bardzo nasiąknąć od śmietanki. Jaka by to okazja nie była, ten deser zagwarantuje efekt wow wśród twoich gości!

Składniki:
    Ciasto:
  • 85g / 6 łyżek masła, plus trochę do wysmarowania formy
  • 225 g gorzkiej czekolady, drobno posiekanej
  • 6 dużych jajek, oddzielnie białka i żółtka
  • 1/2 szklanki białego cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z pomarańczy
  • szczypta soli
  • Dekoracja:
  • 250 ml śmietany 36%
  • 250 g serka mascarpone
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 1 pomarańcza, wyszorowana i wyparzona
  • 1/4 łyżeczki ekstraktu z pomarańczy
Sposób przygotowania:

Zdjęcie - Bajeczny tort czekoladowy bez mąki, z pomarańczą i serkiem mascarpone - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiCiasto:

1. Rozgrzej piekarnik do 135°C.

2. Przygotuj okrągłą formę o średnicy 21-23cm i wysmaruj dno i brzegi masłem.

3. Rozpuść masło i czekoladę w kąpieli wodnej.

4. Przestudzić nieco czekoladową masę i dodaj żółtka, ekstrakty i sól. Dokładnie wymieszaj.

5. W dużej misce ubij białka, aż powstanie pianka. Stopniowo zacznij dodawać cukier i miksuj do uzyskania sztywnej, błyszczącej piany.

6. Dodaj 1/4 ubitych białek do całkowicie ostudzonej mieszanki czekoladowej. Następnie delikatnie dodaj pozostałą masę z białek.

7. Wszystko delikatnie wymieszaj.

8. Przełóż masę do przygotowanej formy.

9. Piecz ciasto, aż będzie delikatnie odchodzić od boków formy, a w środku będzie lekko twarde - 50-60minut.

10. Wyjmij ciasto z piekarnika i całkowicie ostudź na kratce.

11. Delikatnie przejedź nożem o bokach formy, aby uwolnić ciasto.Nie przejmuj się jeśli ciasto popęka i lekko opadnie. Ono tak ma. Dodatkowo wszystko przykryje krem.Zdjęcie - Bajeczny tort czekoladowy bez mąki, z pomarańczą i serkiem mascarpone - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Krem:

1. Ubij śmietanę na sztywno.

2. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder i dokładnie wszystko wymieszaj.

3. Łyżka po łyżce dodawaj ser mascarpone i delikatnie połącz ze sobą wszystkie składniki.

4. Dodaj ekstrakt z wanilii i pomarańczy.Zdjęcie - Bajeczny tort czekoladowy bez mąki, z pomarańczą i serkiem mascarpone - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dekoracja:

1. Używając zestera albo po prostu noża, zrób cieniutkie paseczki ze skórki z pomarańczy.

2. Przełóż ciasto na paterę.

3. Na wierzch rozłóż krem.

4. Przystrój skórką z pomarańczy.

Smacznego!

Stopień„ trudności: 3 of 6 Zdjęcie - Bajeczny tort czekoladowy bez mąki, z pomarańczą i serkiem mascarpone - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Ilość‡ porcji: 10 Czas przygotowania: 100 min

Kategorie przepisów