Szarlotka z rabarbarem
Ciasto z rabarbarem to majowy must have. Dziś na blogu wiosenna wersja szarlotki. My lubimy ją bardzo.
/Przepis własny, składniki na kwadratową formę o wymiarach 22x 22cm/
ciasto kruche:
- 1 szkl. mąki pszennej (165 g)
- 90 g zimnego masła
-40 g cukru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka kwaśnej śmietany 18%
- szczypta soli
kruszonka:
- 90 g mąki pszennej
- 70 g cukru waniliowego domowej roboty (przepis tu)
- 60 g masła
nadzienie:
- 3 duże kwaśne jabłka
- 2 łodygi rabarbaru
- 2 łyżki (20 g) cukru brązowego
- 2 łyżki wody
do posypania:
- 2 łyżki cukru pudru
Mąkę przesiej do miski, dodaj cukier, zimne i pokrojone w kostkę masło, sól, wbij jajko i dodaj kwaśną śmietanę. Szybko zagnieć elastyczne ciasto, przełóż do foliowego woreczka i włóż na 1 h do lodówki. Do miseczki włóż mąkę, pokrojone w kostkę masło i cukier waniliowy. Rozcierając masę palcami zrób kruszonkę. Następnie przygotuj nadzienie: w rondlu umieść obrane i pokrojone w kostkę jabłka oraz rabarbar. Wszystko to zasyp cukrem i podlej niewielką ilością wody. Duś na wolnym ogniu ok. 8 minut. Schłodzone kruche ciasto umieść w kwadratowej formie wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiecz spód w 190 stopniach C. przez 10 minut. Po tym czasie wyłóż na podpieczone ciasto masę jabłkowo-rabarbarową i posyp kruszonką. Piecz ciasto przez ok. 35 minut. Pokrój dopiero gdy będzie całkowicie ostudzone. Posyp cukrem pudrem. Smacznego! Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku i twitterze
______________________________♥____________________________