Ciasto czekoladowo-chałwowe
To ciasto wygląda przeciętnie, dwa kakaowe blaty i biała masa. ale nie dajcie się zwieść bo masa chałwowa, która znajduje się w środku jest mega pyszna. Nie mogłam się odczepić od garnka. Biszkopt nasączyłam nalewką waniliową i to był dobry pomysł bo z chałwą dało to ciekawy efekt. Ciasto miał być jeszcze polane polewą czekoladową ale znikało w takim tempie, że nie zdążyłam.
Składniki na masę chałwową:
- 250 g chałwy,
- 150 g białej czekolady,
- 450 ml śmietany kremówki,
- 12 g żelatyny,
- masło do wysmarowania formy,
- wiórki kokosowe,
- 6 jajek,
- 115 g mąki pszennej,
- 80 g cukru,
- odrobina soli,
- 1,5 łyżki kakao.Składniki na nasącz
- 1/2 szklanki wody
- 1/4 nalewki waniliowej
Białka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli. Wsypać powoli cukier puder, następnie po jednym żółtku, mąkę i kakao. Masę rozsmarować na blaszce o wymiarach 24/32 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stop. C przez około 20 minut.150 ml śmietany zagotować, dodać czekoladę i 175 g chałwy, a resztę pokroić w kostkę i odłożyć. Żelatynę namoczyć w 1/4 szklance gorącej wody celem rozpuszczenia, następnie wlać do ciepłej masy chałwowej. Przestudzić. Ubić resztę śmietany, dodać powoli do masy.Wystudzony biszkopt przekroić na pół. Pierwszą część biszkoptu nasączyć, wylać masę, rozłożyć kawałki chałwy przykryć od góry drugą częścią biszkoptu. Górę również lekko nasączyć i polać rozpuszczoną czekoladą.
Smacznego:)