Wczoraj wiele domów na całym świecie przepełniał zapach pieczonego ciasta. A to w związku z Światowym Dniem Pieczenia 2014 (World Baking Day 2014). Akcja przebiegała pod hasłem: "Dla kogo TY upieczesz ciasto?" Chodziło o to, aby pokazać ważnej dla nas osobie jak bardzo nam na niej zależy. W mojej kuchni pachniało maślano-waniliowym kruchym ciastem z rabarbarem i kruszonką
W ostatnią niedzielę gościło u nas na stole pyszne, mocno maślane ciasto z rabarbarem i kruszonką. Nietrudne, niezbyt czasochłonne, a efekt.... no może nie spektakularny, ale pyszny - zwłaszcza na drugi dzień:)
Chyba najlepszy z dotychczasowych. (...) Sernik na l a t o. Idealnie żółty, idealnie orzeźwiający. Sernik, który znika w jeden dzień, i wywołuje u ś m i e c h y, od których (jeszcze) cieplej mi na sercu.
Dzisiaj, po serii przepisów szparagowych, pora na coś słodkiego na blogu. W ramach grupy wspólnego gotowania, tym razem mieliśmy przygotować ciasto z rabarbarem. (...) Wyszło bardzo efektownie i smacznie.
Zapach obłędny!
Smak – dokładnie taki sam!
Przygotujcie się na to , że sernik znika w błyskawicznym tempie i z całą pewnością niejeden domownik zawoła o dokładkę!
Delikatny, kremowy, miękki .. rozpływający się w ustach …
Niesamowicie pachnie amaretto , dzięki czemu przywodzi na myśl włoskie słońce i szalone wakacje!
Całe wieki nie piekłam karpatki…. tak jakoś wyszło… Właściwie to nie wiem czemu, bo bardzo ją lubimy :)! Karpatka to chyba kolejny słodki hit z czasów dzieciństwa… kiedyś była w modzie, ale teraz też wszyscy chętnie -przynajmniej u nas – po nią sięgają.
Dodać do sera mąkę ziemniaczaną, cukier i dokładnie wymieszać. Dodawać do masy po jednym jajku i dokładnie wymieszać lub zmiksować. Wlać na koniec śmietankę i połączyć składniki. Roztopić czekoladę w kąpieli wodnej i przestudzić, a następnie dodawać do czekolady stopniowo...
Placek jest bajecznie prosty i raczej oszczędny, bo w czasach mojego dzieciństwa półki sklepowe były pełne, ale octu i... tylko octu. Jednak moja mama, jak każda Matka-Polka, potrafiła zrobić coś z niczego. I to jak!
Dziś mam dla Was kolejne ciacho z truskawkami.
W sklepach są coraz tańsze .. stragany robią się coraz bardziej pełne …
Koniecznie trzeba to wykorzystać , bo ani się obejrzymy , a pozostaną nam tylko mrożone!
Ciasto jest niesamowicie łatwe , szybkie … no i chyba nie muszę mówić , że przepyszne!
Bo zdjęcie mówi samo za siebie!
Delikatny biszkopt pokryty truskawkową masą z kisielu i soczystymi truskawkami zachwyci nawet najbardziej wybrednych smakoszy!
Dzisiejsza, moja propozycja, to rustykalne ciasto francuskie, z dodatkiem kwaskowego rabarbaru i pysznej, słodkiej, migdałowej masy. Bosssskie połączenie:) Paluszki lizać!