Chałka na maślance
Czy można lepiej zacząć dzień niż z domową chałką? Pewnie nie. Mój ostatni wypiek zrobiłam na maślance. Lubię drożdżowe ciasto z dodatkiem jogurtu lub maślanki bo jest wtedy wilgotne i smakuje wyjątkowo. Z domową konfiturą lub masłem jest to wspaniałe śniadanie.
Składniki:
- 500 g mąki
- 60 g roztopionego masła
- 2 łyżeczki cukru
- 1 płaska łyżeczka soli
- 25 g drożdży świeżych
- 100 ml mleka
- 200 ml maślanki
- 1 jajo
- sezam
Mąkę wsypać do miski, zrobić dołek pokruszyć drożdże, dodać ciepłego mleka i cukier, zrobić zaczyn. Do wyrośniętego zaczynu dodać maślankę, roztopione masło, jajko, sól, zarobić ciasto, pozostawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wyłożyć rozwałkować na prostokąt, ponacinać boki składać je do środka zakładając jeden na drugi. Gotową chałkę pozostawić do wyrośnięcia- powinna podwoić swoją objętość, przed włożeniem do pieca posmarować roztrzepanym jajkiem lub lekko osłodzoną wodą, posypać ziarnami sezamu i piec w 180*C przez ok. 40 minut.
Smacznego:)