Mississippi Mud Pie

Mississippi Mud Pie

Mississippi mud pie lub też Mississippi mud cake to ciasto pochodzące z Luizjany w USA. Istnieje wiele różnych wersji tego ciasta - „cake” przeważnie zbliżone jest do brownie, natomiast „pie” jest często okazalsze i przypomina tartę lub tort. Zawsze jednak jest to ciasto megaczekoladowe, wilgotne i wręcz maziste – w końcu jego nazwa zobowiązuje: musi przypominać błota w delcie rzeki Mississippi.
Ponieważ było to moje ciasto urodzinowe, zdecydowałam się na bardziej wypasioną wersję inspirowaną przepisem Marthy Stewart. Ostatecznie sporo jednak pozmieniałam, ponieważ komentarze pod tamtym przepisem nie były zbyt pochlebne, zwłaszcza na temat masy budyniowej, która w ogóle nie tężała. Zastąpiłam ją delikatnym musem czekoladowym i uważam, że był to strzał w dziesiątkę.
Spód z ciasteczek Oreo, bezmączne czekoladowe ciasto i delikatny, lecz wyrazisty w smaku mus oraz chmurka bitej śmietany to prawdziwy raj dla czekoholików. To ciasto zaspokoi największy głód na czekoladę ;) Jest sycące i nie da się go zjeść dużo naraz, a z drugiej strony chilę później chciałoby się sięgnąć po jeszcze kawałek... ;) Dla przełamania smaku warto jednak podać go z jakimiś orzeźwiającymi, sezonowymi owocami, na przykład truskawkami lub malinami.

To jedno z najlepszych ciast, jakie piekłam. Mimo kilku różnych warstw nie uważam, że jest trudne do zrobienia i według mnie raczej ciężko go zepsuć. Warto jednak zabrać się za niego dostatecznie wcześnie, ponieważ Mississippi mud pie potrzebuje co najmniej 6 godzin spędzić w lodówce, aby mus odpowiednio stężał (można więc śmiało zrobić go poprzedniego dnia wieczorem).

Zdjęcie - Mississippi Mud Pie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
MISSISSIPPI MUD PIE (CIASTO "BŁOTA MISSISSIPPI")
spód:

  • 300-320g ciasteczek oreo,
  • 70g stopionego masła


ciasto (bez mąki!):

  • 5 średnich jajek,
  • 150g cukru,
  • 140g gorzkiej czekolady,
  • 50g masła,
  • 1 czubata łyżka kawy rozpuszczalnej,
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego (lub kilka kropli aromatu waniliowego),
  • szczypta soli


mus czekoladowy:

  • 120g cukru,
  • 165ml śmietanki 30%,
  • 200g gorzkiej czekolady,
  • 1 łyżka kakao (z lekkim czubkiem),
  • 3 żółtka,
  • 2 białka,
  • 80g zimnego masła,
  • 2 łyżki rumu, whisky lub likieru kawowego,
  • szczypta soli


wierzch:

  • 250ml śmietanki 30%,
  • 1 łyżka cukru pudru



Spód: Herbatniki zmielić w blenderze (w całości, razem z masą). 1 łyżkę zmielonych ciasteczek odłożyć do dekoracji. Dodać stopione masło i wymieszać – ciasteczka powinny mieć konsystencję mokrego piasku.
Dno tortownicy o średnicy 21 cm wyłożyć odpowiednio przyciętym papierem do pieczenia. Wsypać ciasteczka i uklepać dłonią, formując boki o wysokości 4-5cm. Tortownicę włożyć do lodówki.

Ciasto: Piekarnik nagrzać do temperatury 175-180 stopni. Czekoladę rozpuścić razem z masłem w kąpieli wodnej (w misce ustawionej nad garnkiem z niewielką ilością gotującej się wody) lub w mikrofalówce (ja roztapiam w mikrofali, ale wówczas nie wolno zapominać o regularnym mieszaniu czekolady).
Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać czekoladę z masłem i ponownie zmiksować. Dodać kawę zaparzoną w 2-3 łyżkach wrzątku oraz ekstrakt z wanilii i jeszcze raz krótko zmiksować. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie wmieszać ją w ciasto za pomocą łyżki lub trzepaczki (najlepiej najpierw wymieszać 1/3 piany dla rozluźnienia konsystencji, a dopiero później resztę. Jeśli w cieście wyczuwalne są jeszcze małe kryształki cukru, nic nie szkodzi. Ciasto przelać do tortownicy i piec 28-30 minut. Następnie wyjąć, nie przejmując się tym, że środek ciasta się trzęsie i sprawia wrażenie niedopieczonego ;) Ciasto podczas pieczenia trochę rośnie, a w miarę stygnięcia opada coraz bardziej, tworząc krater z popękanym wierzchem – TAK MA BYĆ ;)

Mus czekoladowy: Do rondla wlać śmietankę, dodać żółtka, cukier i kakao. Dokładnie wymieszać trzepaczką lub krótko zmiksować, żeby grudki kakao nie były widoczne. Rondel postawić na małym ogniu i podgrzewać, cały czas mieszając. Gdy masa zacznie się gotować, zdjąć ją z ognia. Od razu dodać połamaną na kawałki czekoladę oraz masło. Mieszać, aż czekolada i masło roztopią się, a masa zgęstnieje. Na koniec dodać alkohol i ponownie wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i partiami wmieszać ją do masy czekoladowej.
Mus odstawić na 15-30 minut do zgęstnienia, a następnie wyłożyć na wystudzone, opadnięte ciasto, wypełniając krater po same brzegi.

Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej 6 godzin lub nawet na całą noc.
Przed wyjęciem z tortownicy ostrożnie okroić nożem brzegi.
Przed podaniem na wierzch wyłożyć śmietankę ubitą z cukrem pudrem i posypać odłożonymi ciasteczkami.

Zdjęcie - Mississippi Mud Pie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Mississippi Mud Pie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Mississippi Mud Pie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów