Ciasto marchewkowe, najlepsze

Ciasto marchewkowe, najlepsze

Zdjęcie - Ciasto marchewkowe, najlepsze (The best carrot cake) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Chwilo trwaj! 'Teraz' jest moją ulubioną porą roku, moim u l u b i o n y m czasem. Rozglądam się wokół siebie z nietypową, nawet jak na mnie, zachłannością, chłonę kolory, zapachy, ciepło. Chciałabym zobaczyć to wszystko, zanim minie, a mija tak szybko, za szybko. Cały świat w bieli i różu, pod nogami płatki i na drzewach. Na wietrze. Najbardziej lubię takie ZUPEŁNIE BIAŁE, same patyki i biel kwiatów. I magnolie. Nie tylko białe. Smutno, że patrzeniem nie zatrzymuję obrazu. Jak kadru. Smutno że drzewa coraz zieleńsze i że ten najpiękniejszy PROCES jest taki krótki. Nie zamykam oczu.
A ciasto m a r c h e w k o w e, najlepsze o tej porze właśnie. Z młodych, super s ł o d k i c h marchewek. Zróbcie sobie do kawy. Przepycha!


Zdjęcie - Ciasto marchewkowe, najlepsze (The best carrot cake) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ciasto marchewkowe, najlepsze.
(inspiracja - przepis Doroty z bloga Moje Wypieki, zmodyfikowany przez mnie)
Na tortownicę o średnicy 20 cm.

Suche składniki:
1 szklanka mąki pszennej
2/3 szklanki cukru, najlepiej trzcinowego
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka mielonego cynamonu
3 - 4 goździki, utłuczone w moździerzu
3 - 4 kulki ziela angielskiego, utłuczonego w moździerzu
szczypta soli

Mokre składniki:
2/3 szklanki oleju roślinnego
2 jajka, roztrzepane
1 i 1/2 szklanki startej na średnich okach marchwi
1/2 szklanki drobno pokrojonego ananasa
1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich*
* opcjonalnie.

Ciasto piekłam dwa razy, raz z orzechami, za drugim razem je pominęłam. Obie wersje wychodzą równie dobre, to już zależy od Was i od tego czy lubicie orzechy :)

Przygotowujemy dwie miski.

W jednej mieszamy wszystkie suche składniki, w drugiej trzepaczką łączymy olej i jajka.
Łączymy suche z mokrymi, mieszamy starannie drewnianą łyżką.
Dodajemy marchewkę, ananasa i (opcjonalnie) orzechy, mieszamy.

Piekarnik nagrzewamy do 170 st C.

Formę o średnicy 20 cm smarujemy masłem, oprószamy bułką tartą. Do formy wykładamy ciasto (jest bardzo gęste), wyrównujemy górę.
Pieczemy ok 45 - 60 min (sprawdzamy patyczkiem po 45 minutach. Moje ciasto piekłam godzinę, wszystko zależy od piekarnika).

Gotowe, odstawiamy do całkowitego wystudzenia.


Krem z serka philadelphia:
125 g serka philadelphia (jedno małe opakowanie)
30 g miękkiego masła
3 łyżki cukru pudru

Masło i cukier ucieramy na jasną masę (mikserem lub ręcznie), dodajemy serek, ucieramy do połączenia się składników.
Kremem smarujemy całkowicie wystudzone ciasto.
Oprószamy cynamonem.

Smacznego!



Zdjęcie - Ciasto marchewkowe, najlepsze (The best carrot cake) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


• • •


The best carrot cake.
(Inspiration - recipe from this blog, modified by me)
For the cake tin with a diameter of 20 cm.

Dry ingredients:
1 cup flour
2/3 cup sugar, preferably brown sugar
1 teaspoon baking soda
1 teaspoon baking powder
1 teaspoon ground cinnamon
3 - 4 cloves ground in a mortar
3 - 4 balls of allspice, ground in a mortar
pinch of salt

Moist ingredients:
2/3 cup vegetable oil
2 eggs, beaten
1 and 1/2 cups shredded carrots
1/2 cup finely chopped pineapple
1/2 cup chopped walnuts *

* optional. I’ve baked this cake twice, once with nuts, the second time I skipped it. Both versions come out good, it depends on you and whether you like nuts :)


Prepare two bowls.

In one mix all the dry ingredients, in the second whisk to combine oil and eggs.
Then combine dry and wet ingredients, mix thoroughly with a wooden spoon.
Add the carrots, pineapple, and (optionally) nuts, stir well.

Preheat oven to 170 degrees C.

The form with a diameter of 20 cm grease with butter, sprinkle with breadcrumbs. Transfer the mixture into the cake tin ( it will be very thick ), level up the surface.
Bake for about 45 - 60 minutes (check after 45 minutes with a skewer. I baked mine for about an hour, it all depends on the oven).

Take the ready cake out, leave it to completely cool.


Philadelphia frosting:
Philadelphia cheese 125 g (one small packet)
30 g soft butter
3 tablespoons caster sugar
Beat the butter and sugar until blended, add cheese. Beat to connect the components.
Smear the cream cheese frosting on the cold cake.
Sprinkle with cinnamon.

Enjoy!







Kategorie przepisów