Ciasto czekoladowe a’la murzynek z nadziewanymi gruszkami
W tym roku jak nigdy z wielką przyjemnością objadam się gruszkami.
Bardzo soczystymi gruszkami!
Robię z nich koktajle, musy, ciasta i desery.
… à propos właśnie ciast…
Dziś mam dla Was przepis na przepyszne ciasto czekoladowe ( coś ala murzynek ) z dodatkiem gruszek nadziewanych bakaliami ( jak pewnie pamiętacie kiedyś robiłam już sernik z jabłkami nadziewanymi).
Podobne jadłam w zeszłym roku na urlopie i z przyjemnością brałam dokładkę!
Niestety nie udało mi się wyciągnąć przepisu od szefa kuchni, więc metodą prób i błędów kombinowałam w domu.
I udało się – efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania, a ciasto trafiło na listę TOP 10 moich ciast i robi furorę za każdym razem kiedy się pojawi!
Koniecznie wypróbujcie!
Ps. najlepsze do tego przepisu są gruszki Konferencje – owoce są duże, mają wydłużony kształt i są niezwykle soczyste.
Jest to jedna z najpopularniejszych odmian w Europie.
SKŁADNIKI:
( tortownica 24 cm )
CIASTO:
* jajko ( duże ) – 3 szt
* mleko – 125 ml
* mąka pszenna – 2 szkl
* kakao – 2 łyżki
* cukier – 1 szkl
* orzechy włoskie – 50 g
* olejek do ciast waniliowy – 1 łyżka
* proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
DODATKOWO:
* gruszki – 3 szt
* bakalie ( orzechy nerkowca i piniowe, migdały, żurawina, rodzynki ) – 200 g
* miód prawdziwy – 4 łyżki
* cynamon – 1 łyżka
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
W rondelku roztapiamy masło z cukrem, a następnie dodajemy mleko, kakao i olejek waniliowy , studzimy.
Dodajemy mąkę przesianą (!) z proszkiem do pieczenia oraz żółtka – cały czas miksujemy.
Dodajemy podprażone i posiekane orzechy włoskie oraz białka ubite na sztywno i dokładnie, ale zarazem delikatnie mieszamy.
Masę wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Gruszki kroimy na pół ( nie obieramy ) i wydrążamy środek.
Wszystkie bakalie dokładnie siekamy, mieszamy ze sobą, a następnie dodajemy miód oraz cynamon.
Nadziewamy gruszki, a następnie wkładamy do ciasta czekoladowego i wstawiamy do nagrzanego na 170C piekarnika na ok. 40 minut. ( do suchego patyczka ).
Studzimy i zajadamy!
Pycha!