Szybkie ciasto z jabłkami
Błyskawiczne ciasto z owocami, robi się je na zasadzie: „dodaj i wymieszaj, wstaw do piekarnika i gotowe”:) Gotowe ciasto jest miękkie, aromatyczne i wilgotne. Jabłka można zastąpić gruszkami lub śliwkami, też będzie pysznie. Polecam!
Składniki:
• 2,5 szklanki mąki
• ¾-1 szklanka cukru
• 2 jajka
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• szczypta soli
• pół szklanki oleju
• 1 szklanka mleka
• 1/4 szklanki jogurtu naturalnego
• 2-3 łyżki solu z cytryny
• 1 łyżeczka cynamonu
• 3 jabłka
W jednym naczyniu połączyć suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cynamon, sól. W drugim składniki mokre: jajka, mleko, jogurt, olej, sok z cytryny. Wymieszane mokre składniki, wlać je do suchych i dokładnie wymieszać, aż do gładkiej masy. Jabłka obrać, pokroić na cząstki, a następnie dodać do ciasta (najlepiej dodać dwa pokrojone jabłka bezpośrednio do masy, a pozostałe cząastki ułożyć na powierzchni ciasta). Okrągłą formę natłuścić i obsypać mąką, następnie wypełnić ją ciastem. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w temp. 180-190°C przez 50-60 minut (albo do suchego patyczka).