Karpatka

Karpatka

To klasyk, którego przedstawiać chyba nie muszę :-))) Już dawno zamierzałam upiec karpatkę i zawsze jakoś nie było okazji. W jednym z pism znalazłam przepis na to ciasto. Trochę mnie fantazja poniosła, bo zrobiłam całą dużą blachę. Następnym razem zrobię z połowy produktów.

Przepis na dużą blachę o wymiarach 20 x 44 cm. Zdjęcie - Karpatka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki na dwa ciasta.:

2 szklanki mąki

2 szklanki wody

1 kostka margaryny lub masła

8 jaj

1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Zdjęcie - Karpatka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Sposób wykonania ciasta:

Wodę zagotować, dodać margarynę, rozpuścić. Do gotującej wody dodać mąkę, cały czas energicznie mieszając gotować na małym ogniu jeszcze 3 minuty. Gorące ciasto wystudzić, dodać stopniowo całe jajka i proszek do pieczenia cały czas miksując. Gotowe ciasto podzielić na dwie części. Dwie blachy wysmarować masłem lub margaryną, przełożyć na każdą po połowie ciasta i wyrównać. Blachę z ciastem wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30 minut w temperaturze 180 stopni C. Tak samo upiec drugą część ciasta. Jeżeli nie posiadamy dwóch takich samych blach do pieczenia, należy po upieczeniu ciasto wyjąc z blachy, ponownie wysmarować tłuszczem i napełnić ciastem.

Składniki na krem budyniowy:

1 litr mleka krowiego:

2 budynie (40g każdy bez cukru) o smaku waniliowym lub śmietankowym

250 g masła lub margaryny

8 łyżek cukru

3 łyżki mąki pszennej

2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej.

Dodatkowo:

Cukier puder do oprószenia ciasta.

Sposób wykonania kremu budyniowego. 2/3 mleka zagotować z cukrem, w 1/3 części mleka rozpuścić budynie w proszku i mąki. Całość dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek. Do gotującego mleka dodać rozpuszczoną masę budyniową, cały czas energicznie mieszając do zgęstnienia się masy budyniowej. Ugotowany budyń przykryć, żeby nie powstał kożuch i odstawić do wystudzenia. Wystudzoną masę budyniową zmiksować z masłem lub margaryną na puszysta masę. Na podpieczona jedną połowę ciasta przełożyć cały krem i przykryć drugą częścią, posypać cukrem pudrem. Całość przechowywać w lodówce. Smacznego :-)

Kategorie przepisów