Jabłka pod kruchym ciastem
Pierwszy raz piekłam to ciasto w formie na tartę. Świetnie się sprawdziła. Ciasto odrywało się jak bułeczki.
2 szklanka mąki
szklanka cukru pudru
150 gram zimnego masła
3 żółtka
pół laski wanilii lub cukier waniliowy
1 łyżka kwaśniej śmietany
6 jabłek Golden Delicjusz
cukier trzcinowy do posypania jabłek
Z podanych składników zagnieść ciasto. Włożyć ciasto do lodówki na 30 minut. Rozwałkować połowę ciasta i przełożyć do formy na tartę oprószonej mielonym lnem lub kaszką orkiszową. Ułożyć obrane i wydrążone połówki jabłek i posypać cukrem trzcinowym. Rozwałkować pozostałą cześć ciasta, większą od pierwszej o ok 2 cm. Przykryć wierzch delikatnie ugniatając brzegi. Piec w 180 stopniach do 50 minut.