Połączenie mięciutkiego czekoladowego ciasta z masą krówkową i kremem budyniowym tworzy obłędną całość , której nie da się oprzeć! Ciasto smakiem przypomina znany i lubiany 3 bit i z całą pewnością miło zaskoczy wszystkich wielbicieli słodkości!
Zebra zebra zebra …. o jaką zebrę chodzi? Ano o ciasto! Pyszne , łatwe i niesamowicie szybkie , które po rozkrojeniu zaskakuje swoim wyglądem przypominającym właśnie zebrę w paseczki!
Idealny przepis na lekkie ciasto, dla osób, które nie lubią sterty brudnych miseczek, szklaneczek i łyżeczek, które zostają po przygotowaniu ciasta. Ja zmniejszyłam ilość cukru o połowę, ponieważ nie lubię bardzo słodkich ciast, dodatkowo kruszonka, którą dodałam od siebie również dosładza ciasto.
Mokre , zimne , delikatne ciasto czekoladowe przełożone kremowym , waniliowym białym serem tworzy rewelacyjną całość! Nie za słodkie … nie za ciężkie … nie za trudne – w sam raz na wypiek do popołudniowej kawy.
Jest to najprostsze ciasto, które jeśli będziemy się trzymać kilku wskazówek na pewno wyjdzie :-) Bardzo Wam je polecam, bo naprawdę jest to jedno z najlepszych ciast jakie jadłam.
Co tu dużo pisać - po prostu przepyszne ciasto! Fanom kokosowo-czekoladowego batonika (i nie tylko) na pewno przypadnie do gustu. Puszysty, nasączony likierem kokosowym biszkopt w połączeniu z rozpływającą się w ustach masą kokosową
Jeszcze jedno ciasto ze starego zeszytu, tym razem babka zebra. Wg. mnie to co dobrze wygląda, zdecydowanie lepiej smakuje, a to ciasto wygląda świetnie. Proste do zrobienia, sprawdzi się na każdą okazję.
Skromna ilość drożdży sprawi, że chleb będzie spokojnie wyrastał przez całą noc. Następnego dnia rano wystarczy wyjąć formę i zostawić na 30 minut w ciepłym miejscu. Po tym czasie ciasto może już wylądować w piekarniku.
Najlepiej sprawdzą się tutaj kwaskowate owoce, bo pianka ma bardzo delikatny smak. Użyłam truskawek (niezbyt słodkich), ale jeszcze lepsze będą maliny, tak jak w oryginalnym przepisie.
Nic kokosowego tu dawno nie było?
No to pora nadrobić!
Mam dla Was przepis na przepyszne , łatwe i szybkie ucierane ciasto kokosowe.
Mokre a zarazem niesamowicie puszyste, delikatne i rozpływające się w ustach!
Pokrojone w kostkę masło podgrzać razem z cukrem i cukrem waniliowym, aż masło się roztopi, pod koniec wlać śmietanę, następnie ostudzić i dodać do powstałej masy jajka oraz żółtka i dokładnie wymieszać...