Nocny chleb oliwski

Nocny chleb oliwski

Zdjęcie - Nocny chleb oliwski - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Nocne chleby cenię sobie za ich sposób przygotowywania. Wiadomo, że nie zawsze ma się czas na wypiek domowego chleba, ale pusty chlebak może w takich sytuacjach smucić. Świetnym kompromisem może okazać się wtedy przygotowanie wieczorem ciasta na chleb, co zajmie nam kilka minut, przełożenie go do formy i włożenie do lodówki.

Skromna ilość drożdży sprawi, że chleb będzie spokojnie wyrastał przez całą noc. Następnego dnia rano wystarczy wyjąć formę i zostawić na 30 minut w ciepłym miejscu. Po tym czasie ciasto może już wylądować w piekarniku.

To bardzo wygodne, a naszemu wypiekowi nie powinno zabraknąć smaku czy uroku. Poniżej przedstawiam przepis na kolejną wersję chleba nocnego, tym razem nazwałam go oliwskim, ponieważ przypomina mi chleb z dzieciństwa, jaki można było kupić w Trójmieście. To po prostu chleb pszenny z odrobiną mąki żytniej jasnej, ze świecącą i chrupiącą skórką.

Zdjęcie - Nocny chleb oliwski - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Nocny chleb oliwski Autor: Tosia Czas przygotowania: 8 godz. Czas pieczenia: 40 min. Całkowity czas: 8 godz. 40 min.

Porcje: 1

Składniki
  • 400 g mąki pszennej typ 650
  • 150 g mąki żytniej typ 720
  • łyżeczka suszonych drożdży instant
  • 300 ml letniej wody
  • 1,5 łyżeczki soli
  • łyżka oliwy
  • Wierzch ciasta:
  • żółtko + łyżeczka mleka
  • łyżka oliwy
  • bułka tarta od obsypania formy

Instrukcja
  1. Wszystkie suche składniki łączymy ze sobą w misie. Powoli wlewamy letnią wodę z oliwą i wyrabiamy ciasto przez ok. 3 minuty.
  2. Wyrobione ciasto przekładamy do keksówki wysmarowanej oliwą i obsypaną bułką tartą. Zwilżoną dłonią wyrównujemy wierzch ciasta. Formę przykrywamy ściereczką i wstawiamy do lodówki na noc (ok.8 godzin).
  3. Rano wyciągamy keksówkę z lodówki i zostawiamy na 30 minut w ciepłym miejscu. Wierzch ciasta smarujemy łyżką oliwy i wkładamy do rozgrzanego pieca.
  4. Chleb pieczemy przez 20 minut w 200 stopniach. Następnie wierzch chleba smarujemy rozbełtanym żółtkiem i dopiekamy przez kolejnych 20 minut.
  5. Gotowy chleb wyciągamy z formy i studzimy na kuchennej kratce.

3.1.09

Kategorie przepisów