Ciasto Piña colada

Ciasto Piña colada

Zdjęcie - Ciasto Piña colada - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Delikatny biszkopt. Kremowa słodycz przełamana soczystym ananasem. Kruchy kokosowy blat. Polewa z białej czekolady wieńcząca dzieło. To właśnie mocne strony ciasta Piña colada.
Polecane szczególnie wielbicielom kokosowych smaków!
Ciasto najlepsze jest na drugi, trzeci dzień po upieczeniu (jeśli dotrwa :)) - wtedy to biszkoptowy spód wilgotnieje od masy kremowej, przez co całość dosłownie rozpływa się w ustach. Szczerze polecam przygotować je dwa dni wcześniej przed podaniem - pamiętając o tym, by dobrze ciasto zachomikować, coby nie wodziło na pokuszenie :)

Zdjęcie - Ciasto Piña colada - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na biszkopt ciasto podpatrzyłam u Majany, pochodzi z blogu Moje Pasje; podaję z niewielkimi zmianami

  • 4 jajka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki cukru

Piekarnik nagrzać do 180 stopni (160 przy termoobiegu). Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę razem ze szczyptą soli, z żółtka utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i, ciągle miksując, stopniowo dodawać do masy z żółtkami. Kiedy całość będzie mieć idealnie gładką konsystencję, dodać białka i delikatnie wmieszać łopatką w całość. Blachę o wymiarach 36x25 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać do niej ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 35 min do suchego patyczka - u mnie zajęło to jedynie 25 minut, więc warto sprawdzać ciasto już po 20 minutach. Po upieczeniu delikatnie wyjąć ciasto z blaszki chwytając za papier do pieczenia i położyć na kratce - tam pozostawić do całkowitego przestudzenia.

Składniki na kokosowy blat

  • 4 białka
  • szczypta soli
  • 1 szklanka cukru
  • 200g wiórek kokosowych


Białka, ze szczyptą soli, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania, nadal miksując, stopniowo dosypywać cukier. Kiedy piana będzie już aksamitna, wmieszać kokos. Masę przelać do blachy (36x25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni do lekkiego zezłocenia wierzchu (u mnie w 160 stopniach w termoobiegu). Po upieczeniu wyjąć blachę, od góry przyłożyć dużą deskę do krojenia, po czym delikatnie odwrócić blachę tak, by kokosowy blat znalazł się na desce (do góry spodem). Następnie delikatnie oderwać z ciasta papier do pieczenia i raz jeszcze przy pomocy deski odwrócić blat wykładając go na kratkę. Pozostawić do przestudzenia.

Składniki na krem:

  • 1 puszka ananasa w zalewie (340g po odsączeniu/560g całość)
  • 1 budyń śmietankowy (bez cukru)
  • 1 łyżka cukru
  • 4 żółtka
  • 200g masła
  • wiórki kokosowe do posypania
  • polewa: biała czekolada + 2 łyżki mleka


Ananasa dokładnie odcedzić i odcisnąć z nadmiaru zalewy - powinno zostać około 1/3 litra płynu. Odrobinkę odlać do szklanki a pozostałość przelać do garnka i zagotować z cukrem. W odlanej części rozpuścić proszek budyniowy, po czym wlać go na gotującą się zalewę. Mieszać cały czas aż do powstania gęstego kremu, odrobinę przeźroczystego, przypominającego kisiel. Następnie zdjąć garnek z ognia, nakryć go szczelnie folią spożywczą (nie utworzy się kożuch) i pozostawić do całkowitego przestudzenia. Kiedy już będzie chłodny, utrzeć masło z żółtkami - ciągle miksując dodając po jednym żółtku. Nie przerywając miksowania, partiami dodawać kisiel - ucierać aż masa będzie idealnie gładka. Po jej przygotowaniu odłożyć dwie łyżki kremu do miseczki, a do reszty wmieszać ananasa pokrojonego w kostkę.

Przygotowanie ciasta Masę kremową z ananasem wyłożyć na biszkopt, przykryć go kokosowym blatem, a jego z kolei posmarować z wierzchu odłożonym kremem. Na wierzch wysypać wiórki kokosowe, a na koniec polać całość polewą z białej czekolady: tabliczkę czekolady rozpuścić w garnuszku z dwiema łyżkami mleka. Gotowe. Jak pisałam, polecam odłożyć na dzień, a najlepiej dwa, by ciasto "dojrzało".

Zdjęcie - Ciasto Piña colada - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Kategorie przepisów