Babka cytrynowa na maśle

Prosty przepis na tradycyjną babkę cytrynową na maśle z sokiem i skórką otartą z cytryny. Przepis od ciotki Kasi :) trochę zmodyfikowany. Zdjęcie - Babka cytrynowa na maśle - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na tradycyjną keksówkę lub formę do babki z kominem:

  • 250g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 4 jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka i sok wyciśnięty z jednej dużej cytryny (jeśli cytryna nie jest ekologiczna, skórkę przed otarciem należy sparzyć i wyszorować)

Lukier:

  • pół szklanki cukru pudru
  • 1,5 łyżeczki zimnej wody
  • skórka otarta z 1 cytryny

Formę należ natrzeć olejem/tłuszczem i obsypać bułką tartą, żeby babka nie przywarła.
Masło, jajka i cytryna muszą mieć temperaturę pokojową.
Masło ucieramy z cukrem na gładką masę, dodajemy jajka, jedno po drugim nie przerywając pracy miksera. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Na koniec dodajemy skórkę i sok z cytryny. Całość od początku miksujemy na wolnych obrotach.
Ciasto przelewamy do formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C pieczemy przez ok 40-45minut na termoobiegu, do suchego patyczka i porządnego zarumienienia babki, dzięki temu skórka będzie chrupiąca.
Babkę studzimy. Wyjmujemy z formy. Babkę często trzeba "ściąć" do wyrównania ponieważ piecze się z tzw. górką. Przygotowujemy lukier: mieszając cukier puder z wodą, dodajemy skórkę z cytryny, jeszcze raz mieszamy. Polewamy babkę. Zdjęcie - Babka cytrynowa na maśle - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Babka cytrynowa na maśle - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Smacznego!

Przepisy z tych kategorii

Cytrynowy mazurek na Wielkanoc
1

Cytrynowy mazurek na Wielkanoc

Krakowgotuje Krakowgotuje
Kraków gotuje!

Cytrynowa babka ucierana
4

Cytrynowa babka ucierana

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Działkowanie. I babka limonkowa na maśle

Działkowanie. I babka limonkow…

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Jogurtowa babka z zieloną herbatą „matcha”

Jogurtowa babka z zieloną herb…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Babka drożdżowa po sezonie

Babka drożdżowa po sezonie

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Babka cytrynowa, najlepsza – przepis
11

Babka cytrynowa, najlepsza – p…

ilovebake ilovebake
I Love Bake