Babka cytrynowa na maśle
PDF Button
Prosty przepis na tradycyjną babkę cytrynową na maśle z sokiem i skórką otartą z cytryny. Przepis od ciotki Kasi ? trochę zmodyfikowany.
Formę należ natrzeć olejem/tłuszczem i obsypać bułką tartą, żeby babka nie przywarła. Masło, jajka i cytryna muszą mieć temperaturę pokojową. Masło ucieramy z cukrem na gładką masę, dodajemy jajka, jedno po drugim nie przerywając pracy miksera. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Na koniec dodajemy skórkę i sok z cytryny. Całość od początku miksujemy na wolnych obrotach. Ciasto przelewamy do formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C pieczemy przez ok 40-45minut na termoobiegu, do suchego patyczka i porządnego zarumienienia babki, dzięki temu skórka będzie chrupiąca. Babkę studzimy. Wyjmujemy z formy. Babkę często trzeba „ściąć” do wyrównania ponieważ piecze się z tzw. górką. Przygotowujemy lukier: mieszając cukier puder z wodą, dodajemy skórkę z cytryny, jeszcze raz mieszamy. Polewamy babkę.
Smacznego!