Duża blacha Dziadka Mietka

Duża blacha Dziadka Mietka
Zdjęcie - Duża blacha Dziadka Mietka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Duża blacha Dziadka Mietka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Duża blacha Dziadka Mietka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • Ciasto:
  • 5 jajek
  • 1 kostka masła lub szklanka oleju
  • 200 ml wody
  • 1,5 szklanki cukru
  • 5 łyżek kakao
  • 3 szklanki mąki
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1/2 łyżki sody
  • mały słoiczek dżemu (najlepiej wiśnia)
  • Krem:
  • 500 ml śmietanki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki żelatyny
  • 2/3 łyżki ciepłej wody
  • Polewa:
  • 100 g czekolady
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki mleka
Przygotowanie

Ciasto:

Cukier, cukier wanilinowy, masło lub szklankę oleju, wodę i kakao zagotowujemy w garnku. Odstawiamy do ostygnięcia.


Następnie dodajemy jajka, a także przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną.


Na koniec dodajemy dżem i delikatnie mieszamy.


Do dużej blachy wyłożonej papierem do pieczenia wlewamy ciasto i pieczemy w temp. 180 stopni C.


Krem:

Miksujemy śmietankę na najwyższych obrotach. Kiedy zacznie gęstnieć dodajemy cukier puder oraz rozpuszczoną w wodzie żelatynę.


Polewa:

W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, masło i mleko. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji i polewamy wierzch ciasta.


Kategorie przepisów