Crumble z jagodami
Crumble to nic innego jak owoce zapiekane pod kruszonką. Możecie zrobić je na wiele sposobów, zamiast jagód świetnie nadadzą się maliny, porzeczki, jeżyny czy agrest – do słodkich owoców dajemy trochę mniej niż pół szklanki cukru do kwaśnych trochę więcej. Dziś crumble z jagodami. W tradycyjnej wersji kruszonka, którą przykrywamy owoce to kilka prostych składników: mąka, cukier i masło, ja postanowiłam ją zrobić jeszcze z dodatkiem zmielonych płatków owsianych i wyszło naprawdę super :) Przez dodanie do kruszonki jeszcze jakiejś innej mąki poza pszenną: kokosowej, owsianej, migdałowej możemy nadać jej dodatkowego aromatu.
Podane składniki starczą na 6 żaroodpornych miseczek o średnicy ok. 8-9 cm, crumble można upiec też w jednym większym naczyniu żaroodpornym.
Ja cały rok czekam na sezon na jagody, nawet truskawki nie sprawiają mi tyle radości. Dlatego, kiedy w końcu jagody można kupić na targach i przy leśnych drogach staram się je jak najlepiej wykorzystać. Jeśli też tak macie, zapraszam Was serdecznie do zajrzenia do wpisów z przepisami na pyszny sernik z jagodami na czekoladowym spodzie, pierogi z jagodami, drożdżowe z jagodami, proste babeczki czy domowe jagodzianki.
Składniki na kruszonkę:1 szklanka mąki
1 szklanka zmielonych płatków owsianych
3/4 szklanki cukru
3/4 kostki masła (150 g)
+ 500 g jagód, 1/2 szklanki cukru – można dać mniej jeśli Wasze owoce są bardzo słodkie, 1 laska wanilii lub cukier waniliowy, 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Jak zrobić crumble z jagodami?Wszystkie składniki na kruszonkę zagniatamy razem. Można zrobić to w mikserze, wtedy deser jest naprawdę ekspresowy.
Przekrawamy na pół laskę wanilii i wyskrobujemy nożem ziarenka. Dodajemy je do cukru i mieszamy – w ten sposób uda się je dokładnie rozprowadzić i nie będą zbijać się w kupki. Umyte i osuszone owoce mieszamy z cukrem i mąką ziemniaczaną.
Owoce przekładamy do miseczek lub dużego naczynia żaroodpornego i posypujemy kruszonką.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni przez ok. 30-40 minut. W tym czasie kruszonka powinna się ładnie zarumienić.
Smacznego!
Po więcej słodkich zdjęć zapraszam na mój Instagram :)