Wieniec drożdżowy
Składniki
- 100 ml mleka
- 15 g drożdży
- 35 g cukru
- 50 g masła
- 1 jajko
- 250 g mąki
- pół tabliczki czekolady
- mrożone maliny i jagody
- orzechy włoskie
Przygotowanie
Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku.
Zaczyn odstawiamy do wyrośnięcia na około 15 min. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, jajko i rozpuszczone, przestudzone masło. Dodajemy zaczyn i wyrabiamy ciasto. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.
Ciasto rozwałkowujemy w prostokąt o grubości ok. 0,5 cm. Ciasto smarujemy startą czekoladą, mrożonymi owocami i orzechami.
Zwijamy w rulon i przecinamy wzdłuż na dwie połowy.
Przeplatamy przez siebie i łączymy w wieniec...
Smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy w 180 stopniach C przez 20-30 minut. Praca z ciastem drożdżowym to czysta przyjemność.
Po wyrośnięciu smarujemy je czekoladą, posypujemy orzechami, malinami i jagodami i zwijamy w piękny wieniec.
A aromat w całym domu podczas pieczenia jest cudowny!