Tort truskawkowy

Tort truskawkowy

Truskawki znajdziecie w większości moich tortów (np. w torcie z owocami leśnymi lub w czekoladowo truskawkowym), oprócz tego, że świetnie się prezentują, są po prostu pyszne :) ale przeglądając dotychczasowe torty zdałam sobie sprawę, że jeszcze nigdy nie było całkiem truskawkowego! Zatem do dzieła! Dziś tort truskawkowy. Do przygotowania spodów biszkoptowych wykorzystałam 2 nieduże tortownice o średnicy 18 cm każda. Gotowe ciasto można rozkroić na 8 porcji.

Zdjęcie - Tort truskawkowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na biszkopt Składniki na krem truskawkowy:

500 g serka mascarpone
400 g śmietany kremówki
2 łyżki cukuru pudru
1 opakowanie utrwalacza do bitej śmietany
100 ml musu truskawkowego (zmiksowane truskawki)
czerwony barwnik spożywczy (opcjonalnie)

Składniki na polewę truskawkową:

50 g białej czekolady
50 ml musu truskawkowego
czerwony barwnik spożywczy (opcjonalnie)

+ mus truskawkowy do nasączenia ciasta, truskawki do dekoracji, gorzka czekolada

Jak zrobić tort truskawkowy?

Biszkopty pieczemy według przepisu. Można zrobić to dzień wcześniej, żeby miały dużo czasu na ostygnięcie. Moje piekłam w 2 tortownicach na raz, tak mieszczą mi się do piekarnika i jest nieco szybciej. Ostudzony biszkopt przekrawamy na 4 spody.

Zdjęcie - Tort truskawkowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Truskawki miksujemy na mus, będziemy go potrzebować ok. 1 szklanki: na polewę, do nasączenia ciasta i do kremu.

Zdjęcie - Tort truskawkowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Schłodzoną śmietanę kremówkę miksujemy z serkiem mascarpone i cukrem pudrem do uzyskania w miarę sztywnego kremu (nie za długo, żeby krem nie zaczął się rozwarstwiać).  Kilka łyżek kremu odkładamy do dekoracji, można od razu przełożyć go do szprycy z ozdobną końcówką.

Zdjęcie - Tort truskawkowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Tort truskawkowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Tort truskawkowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Do reszty ubitego kremu dodajemy ok. 100 ml musu truskawkowego i mieszamy do połączenia. Jeśli chcemy, żeby krem był bardziej różowy dodajemy odrobinę barwnika spożywczego w żelu lub w proszku (nie w płynie, możemy nim popsuć konsystencję kremu). Na koniec dodajemy utrwalacz do bitej śmietany i dokładnie miksujemy całość.

Zdjęcie - Tort truskawkowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Na paterę lub talerz wykładamy pierwszy blat biszkoptu. Pod spód dajemy paski papieru do pieczenia, dzięki temu, kiedy skończymy dekorację będzie można je usunąć, a patera pozostanie czysta. Spód nasączamy musem truskawkowym.

Zdjęcie - Tort truskawkowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Na mus nakładamy cienką warstwę kremu truskawkowego, następnie pokrojone na plasterki truskawki i znowu krem truskawkowy.

Zdjęcie - Tort truskawkowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Tort truskawkowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Powtarzamy z resztą spodów.

Zdjęcie - Tort truskawkowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ostatni spod zostawiamy bez nasączenia, dzięki temu będzie nieco sztywniejszy i łatwiej będzie nam zachować ładny kształt tortu.

Zdjęcie - Tort truskawkowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Nakładamy cienką warstwę kremu na cały tort wypełniając dokładnie luki i szpary między blatami.

Schładzamy w lodówce przez ok. 1 godzinę lub w zamrażarce przez 10-15 minut.

Zdjęcie - Tort truskawkowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

W tym czasie możemy przygotować dekorację z truskawek z czekolady i polewę. Truskawki myjemy i dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Czekoladę rozpuszczamy na małym ogniu (nie wolno jej przegrzać). Dla nieco rzadszej konsystencji do polewy czekoladowej można dodać 1 łyżeczkę oleju kokosowego.

Zdjęcie - Tort truskawkowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Polewę przelewamy do niedużego naczynia, maczamy truskawki i odkładamy na papier do pieczenia.

Zdjęcie - Tort truskawkowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Białą czekoladę na polewę kroimy na małe kawałki, zagotowujemy mus truskawkowy i zalewamy nim czekoladę, odstawiamy na chwilę, po czym mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Jeśli chcemy uzyskać nieco bardziej intensywny kolor, dodajemy odrobinę barwnika spożywczego w żelu lub proszku. Polewę odstawiamy do ostudzenia.

Zdjęcie - Tort truskawkowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Na tort nakładamy drugą warstwę kremu i wyrównujemy brzegi.

Zdjęcie - Tort truskawkowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dekorujemy polewą truskawkową (można przełożyć sobie ją do małego woreczka) i zostawionym wcześniej białym kremem.

Zdjęcie - Tort truskawkowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Tort truskawkowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Tort truskawkowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Na kremie układamy truskawki w czekoladzie.

Zdjęcie - Tort truskawkowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przed pokrojeniem tort truskawkowy chłodzimy w lodówce.

Zdjęcie - Tort truskawkowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Tort truskawkowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego!

Po więcej słodkich zdjęć zapraszam na mój Instagram :)

Kategorie przepisów