Jabłkowo-ziołowa babka

Jabłkowo-ziołowa babka
Zdjęcie - Jabłkowo-ziołowa babka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Jabłkowo-ziołowa babka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Jabłkowo-ziołowa babka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Jabłkowo-ziołowa babka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • Jabłkowo ziołowa babka
  • 1 tabliczka czekolady
  • 1 łyżeczka masła do posmarowania formy
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 duże jabłko lub 2 małe jabłka
  • 3/4 szklanki oleju Kujawski
  • 1 garść świeżych ziół (mięta, melisa, bazylia, estragon - do wyboru)
  • 1 łyżka zmielonych płatków owsianych lub kukurydzianych do oprószenia formy
  • 1 szczypta soli
Przygotowanie

Formę natłuszczamy masłem i oprószamy zmielonymi płatkami.


Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy olej. Wciąż miksując dodajemy powoli przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Powoli miksujemy do połączenia składników. Zioła drobno siekamy, jabłko obieramy i drobno kroimy w kostkę, i dodajemy do ciasta.


Wszystko razem mieszamy i przelewamy ciasto do formy, a następnie wstawiamy je do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni C i pieczemy godzinę do momentu aż skórka nabierze brązowo-złocistego koloru.


Po upieczeniu ciasto wyjmujemy z piekarnika, czekamy aż całkowicie wystygnie i wyjmujemy je z formy.


Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, czekamy aż nieco wystygnie i polewamy nią babkę.


Do przybrania możemy użyć świeżych ziół i pieczonych jabłek.


Kategorie przepisów