Rogaliki z twarożkiem

Rogaliki z twarożkiem
Zdjęcie - Rogaliki z twarożkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Rogaliki z twarożkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Rogaliki z twarożkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Rogaliki z twarożkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 560 g mąki
  • 20 g drożdży
  • 300 ml letniego mleka
  • 2 jaja
  • 1/3 szkl oleju
  • 75 g cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • nadzienie:
  • 400 g twarogu
  • 5 łyżek cukru
  • 2 żółtka
Przygotowanie

Składniki na nadzienie łączymy ze sobą. Z drożdży, cukru i letniego mleka przygotowujemy rozczyn, który odstawiamy do wyrośnięcia. 


Resztę składników (bez tłuszczu) umieszczamy w misce, dodajemy wyrośnięty rozczyn i wyrabiamy ciasto. Na koniec dodajemy olej, ponownie zagniatamy ciasto i odstawiamy pod przykryciem do podwojenia objętości. 


Po wyrośnięciu krótko zagniatamy i dzielimy na cztery części. Każdą część rozwałkowujemy na prostokąt o wielkości 18x35 cm, z którego wycinamy trójkąty. Każdy trójkąt nadziewamy i rolujemy w kształt rogalika. 


Pieczemy w 190 stopniach C od 12-15 minut. 

Posypujemy cukrem pudrem.

Kategorie przepisów