Miałam apetyt na sernik. Ale chciałam,żeby był lekko kwaskowy. Ten sernik właśnie taki jest – orzeźwiający, wilgotny, kremowy i bardzo cytrynowy. Cytrynowy krem, który jest na wierzchu to kropka nad i.
To tanie i wydajne ciasto spotkać można pod wieloma nazwami: grysikowiec, miodownik, ciasto czeskie, rudzielec, makulatura... Poszczególne przepisy mogą się trochę różnić od siebie, ale bazą zawsze są miodowe placki przełożone masą z kaszy manny.
Bardzo dobre, jednak w tym przypadku smak to sprawa drugorzędna. Takie ptaszki mogą być prawdziwą ozdobą wielkanocnego stołu i stanowić dodatek do zawartości koszyczka.
Torcik serowy Czarny Las to jeden z najpyszniejszych serników. Ciasteczkowy spód, masa serowa wzbogacona wiśniami z kompotu i likierem amaretto oraz wierzch z bitej śmietany, posypany startą czekoladą. Całość smakuje naprawdę wyśmienicie, kremowo. Zachęcam do spróbowania. Może zrobicie na Wielkanoc? :)
W tym dniu nawet słynne irlandzkie piwo barwi się na zielono. Postanowiłam dołączyć się do świętowania. Upiekłam cytrynowe mini serniczki, do których dodałam zielonego barwnika i udekorowałam czekoladowymi koniczynkami.
Gdy zabraknie z domu jajek, to wcale nie oznacza, że nie da się upiec ciasta. Ta babka jest tego najlepszym przykładem :) Wilgotna, miękka, z korzenną nutką - i do tego bardzo łatwa do zrobienia.
Jest naprawdę boski w smaku, a ta polewa z białej czekolady... Co tu dużo mówić, musicie wypróbować ten przepis ;)(...) Zmodyfikowałam go odrobinę, ale myślę, że efekt końcowy uzyskałam wręcz idealny :)
Już od dawna przymierzałam się do zrobienia brownie i w końcu mi się udało:)! Oczywiście jestem fanką tego ciasta czekoladowego – lekko chrupiącego na zewnątrz i bardzo wilgotnego w środku – tak bardzo popularnego w Ameryce i Kanadzie. Kawałek ciasteczka brownie ze szklanką mleka i świat od razu lepiej wygląda !
Nasze uczucie do eklerek zrodziło się (...) już w dzieciństwie, kiedy po niedzielnym spacerze wstępowaliśmy po nie do małej cukierni. Choć w czasie Świąt spacer jest jak najbardziej wskazany, obierzmy sobie inny cel, a eklerki zróbmy sami. Delikatność ciasta i zaskakujący smak migdałowego kremu czyni je godnym wielkanocnego stołu deserem, na który skuszą się nie tylko najmłodsi...
Jeżeli zatem złapaliśmy już trochę wprawy w pieczeniu ciast drożdżowych warto pokusić się o upieczenie na święta bardziej wyrafinowanego ciasta. Ja w tym roku postanowiłam zmierzyć się ze starym przepisem na babę szafranową.
Ciasto wywołujące wiele kontrowersji, dlatego uspokoję Was na wstępie - to wersja bez dodatków ;) Tajemnicze składniki realizujcie we własnym zakresie, choć mam nadzieję, że nikt z Was nie ma potrzeby podarowania komuś takiego ciasta :)
W sobotę miałam gości i postanowiłam upiec jakieś ciasto, padło na sernik. Na kruchym cieście, z dodatkiem magicznej tonki i konfiturą z malin -w sezonie napewno zastąpię ją świeżymi malinami. Sernik był tak pyszny, że ani kawałeczek się dla mnie nie ostał
Przepis znalazłam w Kulinarnym Atlasie Świata. Testowałam pod kątem wypieków na Wielkanoc. Dla mnie pyszna, mało słodka i puszysta. Będzie wspaniale uzupełniała się ze słodkim mazurkiem.
W składnikach, które są zaproponowane w przepisie w oryginale były serki homogenizowane. Ja przepis zmodyfikowałam i użyłam sera twarogowego mielonego (...). Nie dodałam wiórków kokosowych i rodzynek do środka. Rodzynki posłużyły tylko do dekoracji. Zrobiłam mocną polewę czekoladową z dużą ilością kakao co ucieszyło wszystkich domowników:)
Bardzo delikatny, wręcz rozpływający się w ustach. Słodycz złamana sokiem z cytryny i orzeźwiającym smakiem owoców. Całość zdecydowanie letnia, odrobinę wręcz egzotyczna - na upały w sam raz! Może taki lekko optymistyczny sernik odczaruje w końcu zimę...?