Przedstawiam tradycyjny, staroświecki przepis na muffiny z borówką amerykańską. Te muffiny to właściwie klasyka. (...) Dziś jednak najprostsze, najzwyklejsze, ale za to jakie pyszne, muffiny z borówką amerykańską. Puszyste odrobinę wilgotne ciasto z kawałkami soczystych owoców, czego innego można chcieć w środku zimy ;).
Pączki serowe na karnawał. Delikatne, mięciutke, puszyste i sprężyste wnętrze zamknięte w przyjemnie chrupiącej! skorupce. Jednym słowem pączuszki idealne. Takie na jeden, dwa gryzy.
Cytrusowe ciasto makowe to chyba już takie ostatnie na pożegnanie zimy. Przynajmniej mam taką nadzieję. Zrobiło się słonecznie i choć jeszcze jest zimno to słońce nastraja optymistycznie.
Narodził (...) spontaniczny pomysł, na ekspresowy torcik, z tego co akurat było w lodówce. Efekt zadowolił nasze podniebienia, torcik wyszedł pyszny! Dokładnie taki jaki lubimy najbardziej: lekki, delikatny, aksamitny, mocno naponczowany, brzoskwiniowy, iście wiosenny!:)
W rondelku zagotować masło z wodą. Na gotującą się wodę wsypać mąkę i energicznie mieszać aż masa będzie szklista i ciasto będzie odchodziło od brzegów garnka...
Ostatnio szalenie popularne na blogach. nie mogłam nie sprawdzić, co w nich takiego jest, że każdy chce spróbować. To chyba najłatwiejsze ciasteczka na świecie - no chyba, że ktoś się porwie na samodzielne robienie ciasta francuskiego ;) do tego pachnące cynamonem...
To teraz poprawnie :) Chrupiące gofry serwowane z konfiturą Na leniwe śniadanie czy podwieczorek. Z dżemem, syropem klonowym, czekoladą, nutellą, masłem orzechowym, owocami, cukrem pudrem, bitą śmietaną, kremem na bazie mascarpone... kombinacji jest bez liku, a jedna smaczniejsza od drugiej. Jaka jest Wasza ulubiona?
Ten tradycyjny przysmak wielkanocny o rosyjskich korzeniach to deser, którego powinien spróbować każdy miłośnik serników. Bardzo słodka, gęsta, kremowa masa z mnóstwem bakalii i z dodatkiem czekolady – prawdziwie świąteczna rozpusta kulinarna.
Drożdżówka odrywana to ciasto, które chodziło za mną do zrobienia od dawna. A dokładnie od momentu kiedy zobaczyłam je u Liski na blogu. Chodziło i chodziło … aż jest Oczywiście przeszukałam zasoby internetu i tak wyszła moja własna wersja ciasta.
Na stole wielkanocnym nie może u mnie zabraknąć babki. W tym roku proponuję limonkową – wilgotną i orzeźwiającą. Udekorowanie babki dodatkowo limonkowym lukrem sprawi, że będzie ona jeszcze bardziej kwaskowa, a skórka starta na lukier podkreśli jej wiosenny charakter.
Kiedyś usłyszałam od znajomej, że ma dwa ulubione łakocie – gorzką czekoladę i chałwę. Wcale jej się nie dziwię, bo przecież co może być pyszniejszego niż dobra gorzka czekolada i dobra turecka chałwa. Jest to połączenie dwóch najsmaczniejszych rzeczy na świecie…