Sernik w cieście kakaowym
Przepis na sernik pochodzi z wydania specjalnego nr.7/2010 Tiny-Przepisy. W składnikach, które są zaproponowane w przepisie w oryginale były serki homogenizowane. Ja przepis zmodyfikowałam i użyłam sera twarogowego mielonego(sprzedawany jest w wiaderkach 500 g i 1000g). Nie dodałam wiórków kokosowych i rodzynek do środka. Rodzynki posłużyły tylko do dekoracji. Zrobiłam mocną polewę czekoladową z dużą ilością kakao co ucieszyło wszystkich domowników:)
składniki na ciasto:
40 dag mąki
25 dag masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
10 dag cukru
3 łyżki stołowe kakao
3 żółtka
składniki na masę serową:
1 kg białego sera twarogowego(zmielony)
10 dag masła
3 żółtka
6 białek
10 dag cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
Z podanych składników zagnieść ciasto. Jeśli będzie zbyt sypkie można dodać 1 łyżkę śmietany. Wstawić do lodówki na około 2 godziny.
Żółtka połączyć z cukrem i ubić na puszystą masę. Połączyć z ubitym masłem i ucierając dokładać po łyżce sera aż do jego wyczerpania. Wsypać mąkę pszenną i ziemniaczaną, wymieszać. Z białek ubić pianę i delikatnie za pomocą łyżki wymieszać z masą serową. Jeśli lubicie rodzynki i wiórki to tu jest odpowiedni moment aby wsypać taką ilość jaka was usatysfakcjonuje. Ja zrezygnowałam, bo rodzina kręciła nosem:)
Schłodzone ciasto podzielić na dwie części. Brytfannę wysmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Pierwszą część ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach bezpośrednio na spód blachy. Na ciasto wylać masę serową a na nią ponownie zetrzeć drugą część ciasta. Sernik wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 st. i piec przez około 60/70 minut. Zostawić do ostygnięcia na blasze.
Po upieczeniu , gdy ciasto było schłodzone zrobiłam polewę czekoladową. Niezawodne jak zawsze składniki to margaryna, cukier i kakao. Sernik oblałam czekoladą i tylko do dekoracji wrzuciłam kilka rodzynek. W przepisie z "Tiny" jest propozycja podania z cukrem pudrem lub kakao.