Ciasteczka brownie
Już od dawna przymierzałam się do zrobienia brownie i w końcu mi się udało:)! Oczywiście jestem fanką tego ciasta czekoladowego – lekko chrupiącego na zewnątrz i bardzo wilgotnego w środku – tak bardzo popularnego w Ameryce i Kanadzie. Kawałek ciasteczka brownie ze szklanką mleka i świat od razu lepiej wygląda ! Niestety jest jeden tylko problem z brownie…. raczej nie można poprzestać na tylko jednym kawałku;) Z tego przepisu wychodzi mała foremka (23×23 cm) więc jeśli ktoś lubi ciasta czekoladowe i ma domowników, którzy lubią ciasta czekoladowe to raczej powinien zrobić je z podwójnej porcji…
Ciasteczka brownie – składniki:- 225 g gorzkiej czekolady
- 150 g masła
- 130 g cukru
- 130 g ciemnego cukru np. muscovado
- 4 jajka /roztrzepane/
- 1 łyżeczka wanilii
- 130 g mąki
- szczypta soli
1. Połamaną czekoladę i pokrojone masło rozpuścić w kąpieli wodnej (zobacz tutaj co to jest kąpiel wodna). Mieszać do połączenia a następnie odstawić masę żeby lekko przestygła.
2. Miksując dodać oba rodzaje cukru a następnie po jednym jajku, miksując dokładnie przed dodaniem następnego jajka. Masa zaczyna wtedy gęstnieć. Dodać wanilię i na koniec przesianą mąkę i sól. Mieszać, aż masa będzie gładka.
3. Blaszkę o rozmiarach 23×23 cm wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Masę wylać na blaszkę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 20-25 minut aż zrobi się na wierzchu lekka skorupka. Zostawić do ostygnięcia w foremce.
Smacznego
Źródło: Easy cakes and cookies