Jajka ubiłam z cukrem. Wymieszałam w sporej misce oba rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia i solą. Dodałam stopniowo do masy jajecznej. Wymieszałam...
To już trzeci przepis na paschę, który zamieszczam na blogu. Dotychczas najłatwiejszy i najmniej czasochłonny. Czy najpyszniejszy? Szczerze mówić, nie potrafię ocenić, który z tych trzech przepisów smakował mi najbardziej. Pascha to dla mnie coś tak pysznego, że nie mieści się w żadnych kryteriach :D
Bardzo lubię keksy, choć niestety rzadko piekę bo w domu niema zbyt wielu wielbicieli tego typu ciast, to królewskie ciasto :-) w dodatku bardzo prosty w wykonaniu. Najlepiej upiec go 3 dni przed świętami ale mi wystarczyły dwa - dłużej nie wytrzymałam :-) zwłaszcza po tym jak pachniał podczas pieczenia...
Jedyną wadą tej babki jest jej wielkość, bo to bardzo mała porcja, zupełnie niepodzielna przy większej ilości gości przy świątecznym stole, więc najlepiej przygotować od razu z porcji podwójnej…;)
Zazwyczaj na Święta Wielkanocne piekę sernik z rosą (...). A tym roku postanowiłam zrobić coś innego, coś czego jeszcze nie próbowałam. Przeszukałam strony internetowe pełne wspaniałych przepisów, jednak moją uwagę przykuł dokładnie ten przepis i właśnie marmurkowy sernik zrobiłam. Nie zawiodłam się :)
Nie jesteśmy wielkimi zwolennikami tortów, ale jak już, to musi być, to tort bardzo delikatny, nie za słodki i bardzo lekki. I właśnie tylko na takie torty się decyduję. Nie ma mowy o żadnych ciężkich tortach, z masami na bazie masła.
Jest to moje pierwsze spotkanie z tym sernikiem, głównie mam na myśli efekt rosy, z tak ubitą pianą sernika jeszcze nie piekłam, bo bałam się, że mi nie wyjdzie. Radość na widok pierwszych złotych kropelek: bezcenna!
3 bit jest nie do pobicia:) To niesamowicie pyszne ciasto, a przy tym banalne do zrobienia, nie wymaga pieczenia i zawsze, każdemu się udaje. Kruche krakersy, masa budyniowa, bita śmietana i dużo kajmaku. Po prostu niebo w gębie! Chyba nie muszę zachęcać;)
To ciasto, to nic innego jak "Styropian" bez wiórków kokosowych. Bo choć kokos uwielbiam, to bardzo chciałam spróbować wersji z brzoskwiniami i czekoladą. I wiecie co ? To naprawdę pyszne połączenie smaków. Aż sama sobie się dziwię, że to napiszę, ale... ta wersja jest nawet lepsza od "styropianowej" (choć również bardzo dobrej) :-)
"To najlepszy deser jaki dotychczas zrobiłaś" - tak został oceniony ostatni tort, który popełniłam. Nic ująć, nic dodać, ten tort jest po prostu marzeniem każdego łasucha.
Lekki i delikatny torcik jogurtowy - bez cukru, mąki czy śmietanki - tylko serek homogenizowany i jogurt, z dodatkiem bez cukrowych biszkoptów. Koncepcja na torcik była mojego synka, który uwielbia biszkopty i chciał je w dwóch warstwach. Ciasto idealne na ciepłe dni, bardzo smaczne, proste i szybkie do wykonania.